Mincovňa v Kremnici vyrazila mincu venovanú Banskej Bystrici

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 18:50 • 2 min
Mincovňa v Kremnici vyrazila mincu venovanú Banskej Bystrici

BANSKÁ BYSTRICA - Štátna mincovňa v Kremnici, Národná banka Slovenska a mesto Banská Bystrica dnes predstavili verejnosti novú striebornú zberateľskú mincu s motívom Pamiatková rezervácia Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Minca vydaná na počesť slávneho banského mesta má nominálnu hodnotu 20 eur. Autorom návrhu je akademický sochár Michal Gavula, ktorý si za dominantu líca mince zvolil renesančné priečelie Benického domu v pozadí s Kostolom sv. Kríža pristaveným k Pisárskej bašte, ktorá je súčasťou opevnenia hradného areálu mesta. Na rube sú zobrazené architektonické dominanty Banskej Bystrice – farský Kostol Nanebovzatia Panny Márie, hodinová veža, veža barbakanu, Kostol sv. Františka Xaverského a barokový mariánsky stĺp.


Minca má priemer 40 milimetrov, hmotnosť 33,63 gramu a je vyrobená zo zmesi striebra a medi. Na hrane nesie nápis Najkrajšie historické mestá. Výslednú podobu mince vytvoril podľa umeleckého návrhu domáci rytec Dalibor Schmidt. V bežnom vyhotovení vyrazí mincovňa 2 900 kusov. Vo vyhotovení proof, ktoré znamená vyšší kovový lesk, to bude až 5 400 kusov. V prvom predajnom dni si ju kúpilo viac ako 100 zberateľov.


Banskú Bystricu v roku 1255 kráľ Belo IV. povýšil na slobodné kráľovské mesto. Postupne sa stala popredným banským mestom, v ktorom sa ťažilo hlavne striebro a meď. V roku 1494 v Banskej Bystrici vznikla spoločnosť Uhorský obchod, ktorá sa v 16. storočí stala jednou z najväčších a najmodernejších ťažobných spoločností svojej doby.

 

Práve spoločnosť Uhorský obchod prispela k výraznému rozvoju baníctva, hutníctva i dopravy, ktorý zasiahol celú sféru stredovekého života. Ťažbu v 19. storočí postupne nahradila remeselná výroba. Mesto má vo svojom centre zachovaných množstvo jedinečných pamiatok a v roku 1955 bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona