Mináčová snímka Nickyho rodina je posledným dielom trilógie

NETKY.SK • 20 Január 2011, 12:02 • 2 min
Mináčová snímka Nickyho rodina je posledným dielom trilógie

Mináčová snímka Nickyho rodina je posledným dielom trilógie

slovakia

left justify in out

img

Vo svetovej premiére dnes slovenský režisér Matej Mináč uvedie v Prahe svoj film Nickyho rodina. Snímka, ktorá v sebe kombinuje dokument a hraný film, nadväzuje na Mináčov celovečerný film Všetci moji blízki z roku 1999 a dokument Nicholas Winton – Sila ľudskosti z roku 2002.
"Všetko sa to tak vyvíja a kopí, a preto sme sa rozhodli pre ten posledný film z tej trilógie, zachytiť celý ten príbeh od začiatku až po rok 2010, a použiť na to aj formu hraných rekonštrukcií, aj úplne nových historiek, ktoré vlastne nikto doteraz nepozná," povedal Mináč v rozhovore pre TASR v predvečer premiéry.
Angličan Nicholas Winton v roku 1939 zorganizoval z Prahy sériu transportov prevažne židovských detí do Švédska a Veľkej Británie. Pred útrapami vojny i hroziacou smrťou tak zachránil 669 detí. O svojom čine Winton pol storočia mlčal. Médiá na zachránené deti upozornila v 80. rokoch minulého storočia až Wintonova manželka.
"Ja som mu musel dlho vysvetľovať, prečo nás to zaujíma. On hovoril: veď ja som robil tisíc iných vecí, prečo vás zaujíma práve to, čo som robil osem mesiacov? On je taký človek, ktorý sa pozerá vždy dopredu," povedal Mináč na adresu dnes 101-ročného Wintona, ktorý na premiéru filmu pricestoval do Prahy, kde sa má stretnúť nielen s tvorcami filmu, ale aj so "svojimi" zachránenými deťmi.
Nicholas Winton je napriek svojmu vysokému veku stále vitálny – podľa režiséra Mináča teraz stavia v Británii dom pre seniorov za štyri milióny libier.
V Česku vznikla dokonca kampaň za nominovanie Wintona na Nobelovu cenu za mier. Návrh podporilo vyše 100.000 českých školákov a získal napokon aj podporu českej vlády. V rámci premiéry filmu Nickyho rodina si návrh na nomináciu Nicholasa Wintona na Nobelovu cenu prevezme v Prahe nórsky veľvyslanec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies