Mimovládne organizácie žiadajú prezidenta SR, aby zvážil svoju účasť v Soči

NETKY.SK • 3 Február 2014, 11:16 • 2 min
Mimovládne organizácie žiadajú prezidenta SR, aby zvážil svoju účasť v Soči

BRATISLAVA - Osem mimovládnych organizácií vyzýva prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby prehodnotil svoju účasť na piatkovom (7.2.) slávnostnom otváracom ceremoniáli olympijských hier (OH) v Soči. Do prezidentskej kancelárie dnes ráno doručili otvorený list.

slovakia

left justify in out

"V Ruskej federácii od roku 2012 systematicky prichádzajú do platnosti zákony, ktoré obmedzujú ľudské práva alebo zamedzujú ich reálnemu uplatňovaniu. Mimoriadne bolestivo sa to dotýka najmä LGBT menšiny, situácia neheterosexuálnych ľudí sa rapídne zhoršuje," pripomínajú v liste mimovládne organizácie s tým, že v súčasnosti nie sú výnimkou ani násilné útoky, ktoré si v minulom roku vyžiadali prvé obete na životoch.
 
Ako demokraticky zvolená hlava štátu, ktorá vo svojej ústave garantuje ľudské práva, by mal preto prezident Gašparovič zvážiť možnosť nezúčastniť sa ceremoniáli, tvrdí Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, ktorý list inicioval. "Športovci a športovkyne by mali v zmysle olympijských hodnôt reprezentovať Slovenskú republiku, avšak prezident môže ako hlava štátu vyslať politický signál, že Slovenská republika sa pripája k ďalším štátom a medzinárodným organizáciám, ktoré sú znepokojené súčasným vývojom v Ruskej federácii," podotýka Alena Krempaská z organizácie Dúhové Slovensko. Otvorený list podpísali aj Jana Cviková zo združenia ASPEKT, Róbert Furiel z Dúhového PRIDE či Róbert Mihály zo združenia Jedlo namiesto zbraní.

Neúčasť na otváracom ceremoniáli už ohlásili francúzsky prezident Francois Hollande, nemecký prezident Joachim Gauck, kanadský premiér Stephen Harper a podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Reding.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies