Mimovládne organizácie v Taliansku odmietli nové pravidlá týkajúce sa záchrany migrantov

NETKY.SK • 1 August 2017, 10:17 • 2 min
Mimovládne organizácie v Taliansku odmietli nové pravidlá týkajúce sa záchrany migrantov

MILÁNO - Viaceré humanitárne mimovládne neziskové organizácie, vrátane Lekárov bez hraníc, pôsobiace v Stredozemnom mori pri záchrane migrantov odmietli podpísať nový kódex, ktorý predstavilo talianske ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

To nové pravidlá navrhlo po tom, ako niektoré neziskové organizácie obvinili zo spolupráce s prevádzačmi. Úrady po ich rozhodnutí tvrdia, že organizácie môžu čeliť zamietnutiu prístupu k talianskym prístavom.

Humanitárne organizácie požadovali zmeny v kódexe, pričom sa ohrádzali najmä proti pravidlu, na základe ktorého ich na záchranných lodiach mali sprevádzať ozbrojení členovia polície. Okrem toho tiež argumentovali proti nariadeniu, ktoré určovalo, že nesmú presunúť migrantov na iné lode a musia ich do prístavov priviezť sami. Riaditeľ Lekárov bez hraníc Gabriele Eminente sa v Ríme vyjadril, že organizácia odmietla prijať ozbrojených policajtov na svojich lodiach, pretože prítomnosť zbraní je v konflikte s ich princípmi.

Okrem Lekárov bez hraníc s kódexom nesúhlasili nemecké organizácie Jugend Rettet a Sea Watch, podľa ktorých kódex porušuje námorné právo. Len dve z približne desiatich organizácií s novými pravidlami súhlasili. Išlo o iniciatívu Save the Children a Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex uvádza, že zo všetkých záchranárov na mori tvoria mimovládne neziskové organizácie asi 40 percent. Neziskovky tvrdia, že obvinenia zo spolupráce s prevádzačmi len komplikujú ich riskantnú prácu tým, že podkopávajú dôveru v ich činnosť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies