Mimovládne organizácie sa vrátia do Pakistanu, dostali od vlády zelenú

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 11:38 • 2 min
Mimovládne organizácie sa vrátia do Pakistanu, dostali od vlády zelenú

ISLAMABAD - Pakistanské ministerstvo vnútra dalo povolenie 70 medzinárodným mimovládnym organizáciám na obnovenie ich činnosti po tom, čo vláda v roku 2015 tvrdo zasiahla proti humanitárnym pracovníkom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes hovorca ministerstva Sarfráz Husajn. V októbri 2015 museli všetky zahraničné mimovládne organizácie zastaviť prácu, lebo Pakistan zaviedol nový systém registrácie. O rok a pol ministerstvo oficiálne umožnilo znovu pracovať 70 zo 134 organizácií, ktoré požiadali o nové povolenie na činnosť. Ešte musí rozhodnúť o prípadoch ďalších 64 organizácií.

 

Pakistan vyhlasuje, že nové smernice pomôžu zlepšiť prácu mimovládnych organizácií v Pakistane, ktorý je jednou z najchudobnejších a najľudnatejších krajín na svete. Zdroje z bezpečnostných kruhov však tvrdia, že vláda chce mať väčšiu kontrolu nad zahraničnými organizáciami, aby mohla zabrániť zahraničnej špionáži.

 

Spúšťačom zákazu boli obvinenia zo špionáže proti organizácii Save the Children (Zachráňte deti), ktorá údajne vycvičila pakistanského lekára Šakíla Afrídího, ktorý pomáhal americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) v pátraní po vodcovi medzinárodnej teroristickej siete al-Káida, Usámovi bin Ládinovi.

 

Americké špeciálne jednotky našli bin Ládina v pakistanskom meste Abbottabad, známom vojenskou akadémiou, a v máji 2011 ho zabili. Pakistanská vláda v rámci novej politiky varuje zahraničné mimovládne organizácie, aby sa nezapájali do protištátnej činnosti, prania špinavých peňazí, pašovania zbraní či udržiavania kontaktov s teroristickými skupinami.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies