Mimovládne organizácie protestovali na Rade vlády pre MVO proti väzbe aktivistov

NETKY.SK • 4 December 2018, 14:26 • 2 min
Mimovládne organizácie protestovali na Rade vlády pre MVO proti väzbe aktivistov

BRATISLAVA – Mimovládne organizácie protestovali na Rade vlády SR pre mimovládne organizácie (MVO) proti väzobnému stíhaniu 12 aktivistov z Greenpeace.

slovakia

left justify in out

Komora mimovládnych neziskových organizácií vyjadrila vážne znepokojenie, väzbu za nenásilný protest totiž považuje za neadekvátnu. O tom informoval predseda komory Marcel Zajac.

 

Komora mimovládnych neziskových organizácií uviedla v utorok vo svojom uznesení, že aktivizmus pokladá za prirodzenú súčasť občianskej spoločnosti a vyjadrenie názoru na právo garantované ústavou.

 

"Pokiaľ aktivisti Greenpeace v tomto prípade vyjadrili svoje názory radikálnejšou formou, je potrebné brať do úvahy, že ich motiváciou bolo dôrazne upozorniť na závažné spoločenské problémy, ktorými sú zmena klímy a devastujúce dosahy prevádzky hornonitrianskych baní na životné prostredie," skonštatovala.

 

 

Aktivisti Greenpeace podľa komory pri svojej protestnej akcii nikomu neublížili, nič nepoškodili a nebolo to ani ich úmyslom. Väzobné stíhanie za nenásilný protest preto považujú za neadekvátne.

 

"Sme presvedčení, že pristupovať k nim ako k násilníkom a nebezpečným kriminálnikom nie je na mieste. Komora mimovládnych organizácií Rady vlády SR pre MVO im preto vyjadruje solidaritu a žiada ich prepustenie a vyšetrovanie na slobode," napísala komora. Rada vlády pre MVO na svojom utorkovom zasadnutí zobrala na vedomie uznesenie Komory mimovládnych neziskových organizácií.

 

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra. 

 

Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby je podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti.

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal v utorok príkaz, aby boli prepustení z vyšetrovacej väzby všetci aktivisti. Podľa neho sú vo väzbe neprávom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies