Mimovládky žiadajú ministra Žigu, aby stiahol novelu zákona o EIA

NETKY.SK • 8 Február 2014, 10:35 • 2 min
Mimovládky žiadajú ministra Žigu, aby stiahol novelu zákona o EIA

BRATISLAVA – Stiahnutie a prepracovanie novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) žiadajú mimovládne organizácie Via Iuris a združenie Slatinka. Na ministerstvo životného prostredia doručili hromadnú pripomienku, ktorú podporilo viac ako 700 osôb. Rezort Petra Žigu (Smer-SD) bude musieť o ich pripomienkach rokovať.

slovakia

left justify in out

Rozsiahlu novelu predložilo ministerstvo do pripomienkového konania 17. januára. Zmenami v zákone sa usiluje odvrátiť možné súdne konanie, ktoré Slovensku hrozí pre nesprávne a neúplné prebratie príslušnej smernice Európskej komisie. Mimovládne organizácie oceňujú, že novela obsahuje podľa nich prelomové zmeny, ktoré môžu prispieť k zvýšenej ochrane životného prostredia. Jej spracovanie však považujú za nedostatočné.
      

„Ide o nedopracovaný "surový" materiál, ktorý obsahuje množstvo nedomyslených riešení a formulácií, ako aj množstvo legislatívno-technických chýb. Schválenie novely v takejto podobe by prinieslo v praxi viac problémov, než pozitív,“ uviedol pre TASR právnik spolupracujúci s Via Iuris Imrich Vozár. To, že nejde len o ich názor, potvrdzuje podľa Vozára aj skutočnosť, že k novele bolo vznesených ďalších 479 pripomienok, z toho 122 zásadných.
      

Zákon o EIA je z pohľadu mimovládnych organizácii kľúčový pre ochranu životného prostredia a zdravia ľudí. Právna norma rieši posudzovanie a následné povoľovanie priemyselných prevádzok či iných činností s najzávažnejším vplyvom na zdravie a životné prostredie. To predchádza výstavbe elektrární, spaľovní, diaľnic, skládok odpadov, ťažby nerastov, vodných nádrží a iných stavieb. Via Iuris hodnotí pozitívne, že po novom by výsledky procesu mali byť záväzné pre ostatné orgány a ďalšiu povoľovaciu činnosť. Podľa Vozára je „prelomové“ aj to, že verejnosť bude mať možnosť odvolať sa a podať žalobu priamo proti priebehu a výsledku EIA.
      

Mimovládne organizácie upozorňujú, že návrh novely nerieši zásadný problémy kvality a objektívnosti procesu EIA. Tým je podľa nich fakt, že navrhovateľ si sám vyberá a platí odborne spôsobilé osoby, ktoré posudzovanie realizujú. Tie sa tak podľa nich ocitajú v konflikte záujmov. „Takýmto spôsobom sa z procesu EIA často stáva len zbytočný byrokratický proces, ktorý nemá reálny obsah – odborným jazykom zhodnotí vplyv činnosti na životné prostredie v prospech navrhovateľa,“ konštatuje sa v hromadnej pripomienke.
      

Nedostatok navrhujú mimovládne organizácie riešiť pomocou modelu, ktorý funguje v USA - vytvorením osobitného fondu spravovaného ministerstvom životného prostredia, ktorý by bol financovaný poplatkami zo strany navrhovateľov. Odborne spôsobilé osoby by sa pod dohľadom ministerstva vyberali náhodným výberom.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies