Mimovládky varujú: Najviac závislý je online hazard!

NETKY.SK • 28 November 2016, 15:01 • 2 min
Mimovládky varujú: Najviac závislý je online hazard!

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR v októbri posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o hazarde, ktorú predložilo ministerstvo financií. O definitívnej podobe zákona rozhodnú poslanci v utorok.

slovakia

left justify in out

Sklamanie nad neodborným a nesystémovým prístupom Ministerstva financií SR a poslancov Národnej rady SR k riešeniu problémov týkajúcich sa hazardu v rámci prípravy novely zákona o hazardných hrách vyjadrili občianske združenia Aliancia za čistú hru – Clarify a Trojlístok. Ako povedal dnes pre agentúru SITA zástupca riaditeľa Aliancie za čistú hru – Clarify Tomáš Szmrecsányi, je šokujúce, že šéf rezortu financií Peter Kažimír, ako aj mnohí koaliční poslanci podľahli tlaku aktivistov a opozičných politikov, ktorí boj proti hazardu zúžili iba na nič neriešiaci zákaz herní v mestách, pričom odignorovali, že závislosť od hazardných hier vo väčšej miere ako hracie automaty vyvolávajú online hazardné hry a rôzne podoby klasického tipovania a stávkovania.

 

„Mnohí nezodpovední politici sa venujú iba téme, ako môžu predstavitelia miest čo najľahšie zakázať herne, lebo kalkulujú, že boj proti hazardu je vďačná téma najmä pred voľbami. Nikoho však nezaujíma fakt, že keď niekde zakážu herne, tak hazard tým nezlikvidujú, lebo sa hráči presunú do herní v iných mestách alebo, čo je ešte nebezpečnejšie, na internet. A pravdou je, že už aj na Slovensku vo viacerých mestách, kde zakázali samosprávy herne, vznikli nelegálne herne. Prohibícia nerieši problémy okolo hazardu, najmä problémy ľudí, ktorí sú závislí od hazardných hier. Ich počet, bohužiaľ, z roka na rok narastá, pričom ani nie až tak pod vplyvom hracích automatov, ako kvôli online hazardným hrám a tipovaniu a stávkovaniu,“ varuje Tomáš Szmrecsányi.

 

Jeho slová potvrdzuje Gabriela Šostáková, predstaviteľka neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá poskytovaním sociálnych služieb ambulantnou a terénnou formou sa zameriava na riešenie nepriaznivých sociálnych situácií, v ktorých sa ocitajú ľudia závislí od psychoaktívnych látok a škodlivých návykových činností.

 

„Čísla jednoducho nepustia a sú alarmujúce. Z celkového počtu našich klientov identifikujeme u 28% gambling, teda hranie na výherných automatoch, u 39% online tipovanie a u 33% môžeme potvrdiť klasické tipovanie na verejne prístupných miestach, chorobné nakupovanie či chorobné zhromažďovanie vecí,“ hovorí Gabriela Šostáková. Zároveň dodáva, že je mylné si myslieť, že závislosť od hazardných hier sa týka iba sociálne odkázaných občanov. „Vzdelanostná štruktúra skupiny klientely reprezentuje študentov stredných škôl, osoby stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelané, osoby, ktoré pôsobia v širšom spektre v pracovnom priestore. Sociálnu štruktúru klientely charakterizuje jej zaradenie do nižšej strednej vrstvy a strednej úrovne spoločenských vrstiev,“ konštatuje predstaviteľka Trojlístku. Štát má na online krátke ruky Mimovládne organizácie zdôrazňujú, že počet ľudí v každom type závislosti vrátane aj závislosti od hazardných hier každoročne narastá o 25 percent.

 

V súvislosti s patologickým hráčstvom veková štruktúra klientov Trojlístka siaha od 17. roku až do veku 74 rokov, pričom je evidentný nárast u žien vo veku nad 55 rokov.

 

„Ani netreba hádať, od akého typu hazardných hier sú závislé tieto ženy. Mládež vrátane žiakov základných a stredných škôl zase čoraz viac ohrozujú online hazardné hry, ktoré nemá štát pod kontrolou. Nič nevyrieši ani zákaz nelegálnych online hier zo strany ministerstva financií, ktorá sa mylne domnieva, že keď štát bude mať monopol v online priestore, tak ochráni ľudí pred nebezpečnými hazardnými hrami na internete.

 

Štát jednoducho nemôže prikázať ľuďom, aby hrali len na štátom kontrolovaných internetových stránkach,“ zdôrazňuje Tomáš Szmrecsányi. Podľa Aliancie riešením je liberalizácia online priestoru a umožnenie zodpovedným firmám prevádzkovať hazardné hry tak, aby hráči nemohli dlhodobo hrať a boli vylúčení z hazardných hier deti. „Ideálne by bolo, keby licenciu na prevádzkovanie internetových hazardných hier dostali, aspoň na niekoľkoročné prechodné obdobie, iba skúsené, overené a zodpovedné spoločnosti so sídlom na Slovensku. Takto sa zabezpečí, že peniaze z hazardu až v takej veľkej miere, ako je tomu dnes, neodtečú do zahraničia ani do peňaženiek prevádzkovateľov nelicencovaných online hier,“ dodal Tomáš Szmrecsányi. 

 

Poslanci Národnej rady SR v októbri posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o hazarde, ktorú predložilo ministerstvo financií. O definitívnej podobe zákona rozhodnú poslanci v utorok. Podmienky pri prevádzke hazardných hier a ochrana ľudí v tejto oblasti samajú schválením novely sprísniť. Dôležitou zmenou podľa ministerstva financií je najmä fakt, že poberatelia rôznych sociálnych dávok by sa už do herní dostať nemali. Cieľom novely je tiež znížiť počet miest, na ktorých sa hazardné hry prevádzkujú.

 

Od roku 2019 by tak mali automaty a „gambling“ zmiznúť napríklad z krčiem. Novela presúva hazardné hry do herní a zvyšuje minimálny počet hracích zariadení pripadajúcich na jednu herňu zo súčasných päť na 12 kusov. Zákon tiež stanovuje prísnejšie pravidlá aj pre prevádzkovateľov online hazardných hier, konkrétne si berie na mušku čierny trh nelegálneho hazardu. Ide o subjekty bez licencie, ktoré nemajú na svoju činnosť povolenie a zároveň ani neplatia na Slovensku dane.

 

Zobudili sa aj zamestnanci: Strach o pracovné miesta vyhnal do ulíc stovky zamestnancov herní

 

Za bojovníkmi proti hazardu aj z radov poslancov, stojí Anton Chromík z Aliancie za rodinu. Priam fanaticky sa snaží do zákona pretlačiť opatrenia, vďaka ktorým na Slovensku dosiahne prohibíciu. Novela zákona o hazarde, o ktorej v týchto dňoch rokuje parlament, vyhnala preto do ulíc stovky zamestnancov herní.

 

„Práve Anton Chromík stojí v pozadí vyvolávania celej nezmyselnej hystérie proti hazardu, ktorú koordinuje s poslankyňou Veronikou Remišovou, Erikou Jurínovou a Anny Verešovej z OĽANO,“ uvádza hovorkyňa Asociácie zábavy a hier (AZAH) Dominika Lukáčová. Asociácia pritom napríklad súhlasí s ochranou sociálne slabých, ktorú zákon zavádza do praxe a dlhodobo sa venuje rozličným opatreniam ako súčasť samoregulácie.

 

Anketa: Takto vidia situáciu zamestnanci herní, ktorí sa boja o svoju prácu:

Alena (51)

„Nevyriešia žiadny problém, len pripravia slušných ľudí o robotu. Teraz nám berú našu normálnu prácu a počula som, že idú riešiť aj zákaz porna. Som fakt zvedavá, čo náboženská mafia ďalej prinesie.“

 

Ján (34)

„Skupina politikov a falošných aktivistov takýmto spôsobom uráža aj nás ako bežných ľudí, ktorí tiež živíme rodiny. Volil som SaS a nechápem, prečo s týmto divadlom nič nespravia ani liberálni politici.“

 

Petra (28)

„Keď budete ráno v zápche, spomeňte si na pána Mrvu, ktorý si namiesto riešenia reálnych vecí ako komunálny politik a starosta vymýšľa fiktívne problémy s hazardom.“

 

 

Protesty sa majú stupňovať

 

Zamestnanci zábavného priemyslu nesúhlasia s novelou zákona o hazardných hrách, proti ktorej prišli stovky z nich v utorok protestovať priamo pred parlament. Protesty sa budú podľa informácií Topky.sk stupňovať a zapojiť by sa malo čoraz väčšie množstvo zamestnancov priemyslu. Prvé zhromaždenie prebehlo pokojne, zamestnanci si priniesli množstvo transparentov a v rovnakom duchu sa má niesť aj pokračovanie protestov.

Za všetkým má stáť v pozadí aktivista Chromík Jeden z bojovníkov proti hazardu, Anton Chromík z Aliancie za rodinu, to mal k ohrozeným zamestnancom takpovediac „na skok“. Kancelárie má totiž prenajaté na luxusnej adrese na Zámockej ulici neďaleko parlamentu. Ako si taký drahý špás môže Chromík dovoliť, nie je jasné, keďže oficiálny obrat z jeho podnikania predstavuje za rok len zhruba 16 tisíc eur.

 

Anton Chromík sa stal mediálne známou postavou po tom, ako stál na čele neúspešného referenda za rodinu, ktoré skončilo minutím miliónov eur zo štátnej kasy. Po neúspešnom referende chce A. Chromík, v koordinácii s niektorými poslancami parlamentu, pripraviť štát o ďalšie milióny eur zákazom herných automatov, ktorý (ako dokazujú zahraničné skúsenosti) vytvorí problémy s čiernym trhom.

 

 

Skryté záujmy zákazu?

 

Trojicu bojovníkov proti hazardu uzatvára starosta mestskej časti Vajnory Ján Mrva. Ten si pritom zvolil (od 2007) za svojho poradcu M. Schwaba s  prepojením na firmu TIPOS, ktorej by sa zákaz hazardu nedotkol, a hlavne internetový hazard by podľa Asociácia zábavy a hier začal narastať práve po zrušení regulovaného hazardného odvetvia. Z online herní nemá štát žiadny príjem a predovšetkým ide o prostredie, pri ktorom sa dá iba veľmi ťažko regulovať napríklad hranie u mladistvých používateľov.

 

Práve šikovný „poradca“, ktorý okrem Tiposu pracoval aj pre ďalšie dve firmy (GTECH 1997-2002 a iLottery), ktoré majú dočinenia s lotériovým priemyslom a online hazardom sa považuje za otca myšlienky Zakážme hazard

v Bratislave. Zdá sa, že pohnútky nemusia byť čisto nezištné, ale priam vykalkulované.

 

Veľkými investíciami, na ktoré si mestská časť v minulosti zobrala úver, bola stavba novej škôlky a KZ Baničova. Obe stavby zastrešila firma Bau3Mex a pridelenie zákaziek vyvoláva pochybnosti. Spoločnosť je totiž blízka bývalému pokladníkovi strana SDKÚ Igorovi Kucejovi, ktorá pôvodne J. Mrvu nominovala na funkciu starostu MČ Vajnory. Starosta J. Mrva má pritom problémy s transparentnosťou vo „vlastnej“ mestskej časti.

 

Jeho poradca Schwab stál pri vysvetľovaní pochybného tendra na prestavbu miestneho kultúrneho domu – vyhrala dodávateľská firma, ktorá ponúkla drahšiu ponuku, a to len preto, že ponúkla dobu výstavby

o necelý mesiac (17 pracovných dní) kratšiu ako jej konkurent. Analýza INEKO ukázala, že Vajnory sú zadlženou mestskou časťou. Dlh medziročne narástol na 46,82 % (roky 2013 vs. 2014).

 

Ako sa ukazuje, verejnosť vie veľmi málo o možných a skutočných motívoch horlivých „aktivistov“. Zdá sa, že aj pod lampou aktivizmu proti hazardu môže byť poriadna tma. Aj preto sme si na pozadie posvietili.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies