Mimovládky v liste žiadajú Kisku, aby hovoril o ľudských právach

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 11:48 • 2 min
Mimovládky v liste žiadajú Kisku, aby hovoril o ľudských právach

BRATISLAVA - Viaceré mimovládne organizácie dnes poslali prezidentovi Andrejovi Kiskovi otvorený list, v ktorom ho žiadajú, aby hovoril o ľudských právach. Ako ďalej uviedol riaditeľ Inštitútu ľudských práv (IĽP) Peter Weisenbacher, v liste ho organizácie žiadajú, aby na rokovaniach so zahraničnými predstaviteľmi neopomínal tému dodržiavania ľudských práv.

slovakia

left justify in out

"Prezident zvolený v priamej voľbe má mimoriadne silný mandát na to, aby na stretnutiach s predstaviteľmi štátov, ktoré ľudské práva porušujú, o týchto veciach hovoril. Podobne ako genocídu a ďalšie závažné zločiny nemožno totiž podľa medzinárodného práva považovať za vnútornú záležitosť žiadnej krajiny,“ uviedol. Pod list sa podpísali okrem zástupcov inštitútu aj predstavitelia mimovládnych organizácií Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, Človek v ohrození, Nadácia Pontis, Inštitút pre verejné otázky (IVO) a Slovenská asociácia Falun Gong. Text otvoreného listu pre Andreja Kisku je zverejnený na stránke www.changenet.sk, kde je možné ho podporiť podpisom.

 

List prichádza podľa Weisenbachera presne päť rokov po tom, keď počas stretnutia čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa s vtedajším slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom boli zadržaní viacerí ľudskoprávni aktivisti, ktorí sa snažili pokojnou formou apelovať na dodržiavanie ľudských práv v Číne. "Keď sme v minulosti vyzývali Ivana Gašparoviča, aby otváral tému porušovania ľudských práv pri kontaktoch s predstaviteľmi nedemokratických režimov, ignoroval nás. Pevne verím, že aj toto sa príchodom Andreja Kisku do prezidentského paláca zmení,“ vyhlásil Ondrej Dostál z Konzervatívneho inštitút M. R. Štefánika, ktorý bol 18. júna 2009 medzi zadržanými. 

 

Na zhromaždení 18. júna 2009, ktoré bolo zakázané mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto, prišlo k potýčkam po tom, ako sa členovia čínskej delegácie a ďalší Číňania snažili slovenským aktivistom brať, ničiť a zatieňovať transparenty, pripomenul Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Niekoľko osôb sa ľahko zranilo, jednu aktivistku museli ošetriť. "Súd neskôr rozhodol, že zhromaždenie na podporu ľudských práv v Číne bolo zakázané v rozpore so zákonom o zhromažďovacom práve a zákazom bolo porušené právo občanov pokojne sa zhromažďovať. V kauze prišlo k pochybeniu aj zo strany súdu, ktorý o opravnom prostriedku proti zákazu zhromaždenia nerozhodol do troch dní, ako mu ukladá zákon, ale až po mesiaci," vysvetlil pre agentúru SITA s tým, že porušenie práv zvolávateľa zhromaždenia Ondreja Dostála zo strany súdu konštatoval aj Ústavný súd SR. "Proti postupu a nečinnosti polície pri útokoch Číňanov na slovenských občanov počas návštevy čínskeho prezidenta bolo podaných viacero podnetov a sťažností, voči nikomu však nebola vyvodená zodpovednosť," dodal na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies