Mimovládky kritizujú výstavu Body The Exhibition, obrátili sa na políciu a prokuratúru

NETKY.SK • 6 September 2017, 14:51 • 2 min
Mimovládky kritizujú výstavu Body The Exhibition, obrátili sa na políciu a prokuratúru

BRATISLAVA - Mimovládne organizácie (MVO) podávajú podnety na políciu a prokuratúru pre výstavu mŕtvych ľudských tiel v Bratislave Body The Exhibition. Označili to za nehumánne, MVO spomínané inštitúcie petíciou vyzvali, aby dohliadali na dodržiavanie zákonov na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Výstava by mala byť zrušená a mŕtve telá v mene slovenských zákonov pochované," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu, iniciátora výzvy mimovládok. Existuje tu podľa neho podozrenie zo spáchania trestných činov hanobenia mŕtveho. MVO tiež vyzvali školy, aby na výstavu nechodili a vo výklade o ľudskom tele radšej siahli po moderných technológiách.

 

Mimovládky nie sú jediné, ktoré majú s výstavou problém. Nedávno ju kritizovali aj Slovenská lekárska komora (SLK) a Ústav zdravotníckej etiky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave, vidia v nej "celý rad nezákonností". Spolu s MVO namietajú, že organizátori výstavy nevedia adekvátne preukázať pôvod mŕtvol ani súhlas nebohých na takéto využitie ich tiel.

 

Polícia podnety rieši. "Vykonávame všetky úkony potrebné k meritórnemu rozhodnutiu vo veci," povedal bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. K téme sa vyjadrovali už aj hygienici, nevidia rozpor so zákonom o pohrebníctve. Ten ukladá povinnosť zaobchádzať s ľudskými ostatkami dôstojne a tak, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia. Výstava ho podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave neohrozuje.

 

Na margo etického cítenia verejnosti, o ktorom právna norma tiež hovorí, sa v stanovisku hygienikov uvádza, že "nakoľko sa verejnosť výstavy zúčastňuje dobrovoľne, nepoburuje ju, a teda nie je v rozpore s etickým cítením verejnosti"Proti výstave mŕtvych ľudských tiel sa vyslovili Asociácia za život a rodinu, Slovenská asociácia Falun Gong, Fórum života, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, Fórum kresťanských inštitúcií, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, eRko - Dobrá novina či Národný pochod za život.

 

MVO majú podozrenie, že mŕtve telá pochádzajú od čínskych väzňov. Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky na Slovensku to označilo za absurdné a neodôvodnené tvrdenia. "Je škoda, že niektorí vystupujú proti našej výstave a prirovnávajú ju k morbídnemu divadlu," povedala nedávno Květa Havelková, hovorkyňa spoločnosti JVS GROUP, ktorá výstavu na Slovensko prináša. Tá je primárne určená pre laickú verejnosť a potrvá niekoľko mesiacov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies