Mimovládky chcú, aby sa štát postaral lepšie o slobodné matky v núdzi

NETKY.SK • 25 September 2014, 15:32 • 2 min
Mimovládky chcú, aby sa štát postaral lepšie o slobodné matky v núdzi

BRATISLAVA - Mimovládne organizácie volajú po dialógu o problémoch matiek v núdzi. Združenie Šanca pre nechcených chce preto slovenskej vláde a samosprávam poslať otvorený list. Jeho prezidentka Anna Ghannamová si myslí, že štát musí účinne riešiť najmä sociálne bývanie slobodných matiek, ktoré sa rozhodli vychovávať deti bez podpory rodiny a majú len základné vzdelanie.

slovakia

left justify in out

"Počet týchto matiek stúpol za posledných 15 rokov o 130 percent," povedala. Združenie Šanca pre nechcených, ktoré iniciuje vznik hniezd záchrany po celom Slovensku s cieľom zabrániť interrupciám, dnes otvorila dvojdňovú medzinárodnú konferenciu v Bratislave s názvom Dieťa je dar. Zaoberá sa na nej príčinami, prečo sa biologickí rodičia vzdávajú svojich detí a chce ukázať ako tomu zabrániť. Za jednu z príčin združenie považuje zlú sociálno-ekonomickú situáciu na Slovensku, pričom zdôrazňuje, že niektoré ženy, ktoré si rozhodnú dieťa nechať, majú často problémy so živobytím.
     

"Ak nespomenieme, prečo sa slovenské ženy vzdávajú svojich detí, nič nezmeníme. Štát má v rukách páky a peniaze daňových poplatníkov, aby s tým niečo urobil," povedala pre TASR Ghannamová. Na konferencii sa zúčastnili aj organizácie z USA, Veľkej Británie, Nemecka, Švajčiarska či Rakúska. So Slovákmi si chcú vymieňať skúsenosti.
     

Ďalším výsledkom konferencie bude otvorený list OSN, v ktorom zúčastnené organizácie pripomenú, že hoci si ctia biologickú identitu dieťaťa, hniezda záchrany im toto právo neodopierajú. "Veríme, že OSN bude tento názor akceptovať a prestane brojiť proti babyboxom," uviedla Ghannamová. Dodala, že pod otvorený list sa možno podpíšu aj predstavitelia štátnej správy.
     

Na konferencii chcú rozšíriť tiež osvetu o možnosti utajovaného pôrodu. "Samotní zdravotníci nemajú o tom dosť informácií. Chceme požiadať nemocnice, aby plne informovali o tejto možnosti a dodržiavali zákon o utajení údajov matky," priblížila Ghannamová. Podľa nej sa zákon úplne dodržiava iba v štyroch z 20 skúmaných nemocníc. Riešenie vidí v zmene príslušnej vyhlášky.
     

Konferenciu zastrešuje šéf rezortu práce Ján Richter, ktorý prisľúbil, že s jej konečnými závermi sa budú na ministerstve zaoberať. Zdôraznil, že plne podporuje úsilie združenia Šanca pre nechcených, ktoré sa chce s pomocou kompetentných venovať problematike prevencie detí.
     

Združenie vzniklo na Slovensku pred desiatimi rokmi s cieľom znížiť počet nechcených detí. Doteraz sa mu podarilo iniciovať vznik 20 hniezd záchrany, ktoré zachránilo 47 detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona