Mimoriadny vlak vezie utečencov z Budapešti k rakúskym hraniciam

NETKY.SK • 3 September 2015, 13:03 • 2 min
Mimoriadny vlak vezie utečencov z Budapešti k rakúskym hraniciam

VIEDEŇ - Maďarské železnice vypravili dnes dopoludnia mimoriadny vlak s utečencami z budapeštianskeho Východného nádražia (Keleti pályaudvar) do mesta Šopron pri maďarsko-rakúskych hraniciach, odkiaľ by mali pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Informovala o tom rakúska stanica ORF s odvolaním sa na vyjadrenie maďarskej polície pre agentúru APA.

slovakia

left justify in out

Podľa ORF by mal do Šopronu smerovať z Budapešti aj ďalší vlak s utečencami, hovorca rakúskeho železničného dopravcu ÖBB Michael Braun však tvrdí, že maďarskí partneri neposkytli žiadne oficiálne informácie o preprave ani nepožiadali o prevzatie súprav na hraničnom priechode. Predpokladá sa tak, že vlaky ukončia jazdu v Šoprone.

Hovorca ÖBB pre APA uviedol, že nepozná dôvod, prečo utečencov prepravujú do Šopronu a nie do Hegyeshalomu na hlavnej železničnej trati z Budapešti do Viedne, kde by podľa neho mohli "úplne normálne" prestúpiť do rakúskych vlakov. Dodal, že rakúska strana sa teraz snaží túto situáciu vyriešiť.

 

Agentúra Reuters medzitým uviedla, že prvý z mimoriadnych vlakov do Šopronu zastavil v meste Bicske ležiacom približne 20 kilometrov západne od Budapešti, kde polícia z neuvedeného dôvodu prikázala utečencom vystúpiť. Podľa reportéra Reuters policajti zatiaľ nechali vyprázdniť len jeden vozeň súpravy, zatiaľ čo ďalších päť naďalej stálo aj s cestujúcimi na miestnej stanici. Agentúra v správe poukázala na to, že v Bicske sa nachádza prijímacie stredisko pre migrantov.

 

Po tom, ako dnes budapeštianske Východné nádražie opäť zaplnili stovky migrantov, maďarské železnice oznámili, že dočasne rušia všetky priame spoje do západnej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies