Mimoriadny úspech českého výtvarného umenia na dražbe Sotheby's v Londýne

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:45 • 2 min
Mimoriadny úspech českého výtvarného umenia na dražbe Sotheby's v Londýne

Mimoriadny úspech českého výtvarného umenia na dražbe Sotheby's v Londýne

slovakia

left justify in out

img

Dielo Pohyb svetoznámeho českého výtvarníka Františka Kupku, jedného zo zakladateľov moderného abstraktného maliarstva, je od dnešného dňa najdrahšou prácou tohto umelca. Na aukcii v dražobnej sieni Sotheby's našiel  obraz nového majiteľa za rekordných 1,3 milióna libier.
      Aj doteraz boli na čele rebríčkov najdrahšie predaných českých umeleckých diel práce tohto rodáka z Opočna, ktorý väčšinu života strávil na parížskom predmestí Puteaux, kde ho 24. júna 1957 zastihla vo veku 85 rokov aj smrť.
      Teraz vydražený Kupkov obraz bol súčasťou súkromnej zbierky českého umenia amerických zberateľov manželov Hascoeovcov, ktorí odišli z radov živých v uplynulých štyroch rokoch.
      Na bezprecedentnej aukcii 200 prác moderného českého výtvarného umenia sa dnes za rekordných 470.000 libier predalo aj dielo Josefa Čapka Námorník a Fantomas, čo z tejto práce robí takisto najdrahšie predané dielo autora.
      Na dražbe sa za podstatne vyššie ako vyvolávacie ceny predali aj diela významného predstaviteľa kubizmu Emila Fillu, obrazy Václava Špálu, Bohuslava Kubištu, Františka Foltýna či Otakara Šveca.
      Informovali o tom české elektronické médiá a internetové portály.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies