Mimoriadny summit EÚ musel byť v noci prerušený

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 07:01 • 2 min
Mimoriadny summit EÚ musel byť v noci prerušený

BRUSEL - Počas včerajšieho neskorého večera bol mimoriadny summit EÚ prerušený. Stalo sa tak z dôvodu, aby predseda Európskej rady Donald Tusk mohol viesť dvojstranné rokovania s lídrami o obsadení kľúčových postov v orgánoch Únie.

slovakia

left justify in out

"Tusk zorganizuje bilaterálne stretnutia s lídrami. Summit bude pokračovať po skončení po ich skončení," napísal na Twitteri Tuskov hovorca Preben Aamann.

 

 

Okolo polnoci už viedli lídri EÚ rozhovory v skupinkách, avšak nebolo ešte jasné, či oficiálny summit bude pokračovať. Schôdzka hláv štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie sa v Bruseli začala v nedeľu večer s oneskorením. Predseda Európskej rady totiž ešte pred ňou rokoval s lídrami jednotlivých štátov, medzi ktorými existujú veľmi rozdielne názory na obsadenie vrcholných postov v EÚ, predovšetkým v otázke nového šéfa eurokomisie. Či sa lídri dokážu dohodnúť už na tomto summite, zostáva nejasné.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How is the 🇪🇺 Commission appointed? . 👉 The European Council, bringing together EU heads of state and government, proposes by qualified majority a Commission President candidate to the European Parliament, taking into account the results of the Elections. . 🗳️ The European Parliament, directly voted by citizens, elects the Commission President by a majority of its component members (at least 376). . 👉 The president-elect selects potential Vice-Presidents and Commissioners based on EU countries’ suggestions. Then, the list of nominees is approved at the European Council. . 🗳️ The European Parliament committees vote on the nominees’ suitability for the position. . 🗳️ The European Parliament as a whole votes whether or not to approve the entire team. Following the vote, the Commissioners are appointed by the European Council. . Want to learn more? Check out ☝️our stories! . 📸©️European Union / Source: EC Audiovisual Service . #EU #EuropeanUnion #EuropeanCommission

Príspevok, ktorý zdieľa European Commission 🇪🇺 (@europeancommission),

 

Úvahy, že by sa predsedom Európskej komisie mohol stať socialistický špicenkandidát Frans Timmermans z Holandska, odmietli premiéri členských krajín združení v Európskej ľudovej strane (EPP). Voči Timmermansovi verejne ostro vystúpili poľský premiér Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies