Mimoriadny bankový odvod prinesie štátu v tomto roku 50 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Máj 2012, 11:37 • 2 min
Mimoriadny bankový odvod prinesie štátu v tomto roku 50 miliónov eur

Mimoriadny bankový odvod prinesie štátu v tomto roku 50 miliónov eur - Slovensko Premiér Robert Fico dnes oznámil zástupcom slovenských bánk, že vláda zavedie v tomto roku mimoriadny bankový odvod. Jeho výnos by mal dosiahnuť 50 miliónov eur a týkať sa bu

slovakia

left justify in out

img

Premiér Robert Fico dnes oznámil zástupcom slovenských bánk, že vláda zavedie v tomto roku mimoriadny bankový odvod. Jeho výnos by mal dosiahnuť 50 miliónov eur a týkať sa bude len roku 2012. "Okrem toho sme ich informovali, že zavádzame inú sadzbu bankového odvodu, ktorý bol schválený ešte za vlády Ivety Radičovej," povedal na dnešnom tlačovom brífingu po stretnutí s bankármi Fico.

Okrem mimoriadneho bankového odvodu v tomto roku tak vláda na budúci rok zvýši sadzbu bankového odvodu, ktorý už teraz platí. Za rok 2013 by mal štátu priniesť 100 miliónov eur. Premiér sa so zástupcami bankového sektora takisto dohodol, že po prvom čítaní zákona o mimoriadnom odvode sa budú navzájom snažiť nájsť mechanizmus, ktorý by ukázal, čo ďalej - či budú bankové odvody naďalej súčasťou príjmov štátneho rozpočtu, alebo ho nahradia "iné metódy".

Dôvodov na to, aby sa banky podieľali vyššími odvodmi na ozdravení verejných financií, je podľa Fica niekoľko. Ako povedal, zisky spoločností v roku 2010 a 2011 boli rekordné a kondícia slovenských bánk je lepšia než ich materských spoločností, ktoré sídlia v zahraničí. Dôvodom vyšších odvodov je podľa premiéra aj fakt, že Slovensko nemôže zdaniť dividendy, ktoré smerujú do zahraničia, pretože by šlo o dvojité zdanenie. "Po tretie som pripomenul bankám, že napriek tomu, že majú rekordne vysoké zisky, tak malé podniky sa sťažujú, pokiaľ ide o ich prístup pri získavaní úverov," informoval Fico.

Ak budú banky pokračovať vo zvyšovaní poplatkov tak, ako to niektoré z nich urobili k 1. aprílu 2012, chce premiér zaviesť základný bankový produkt za 1 euro pre určitú skupinu ľudí prípadne bez obmedzení pre všetkých. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) by sa už nemalo stať, že o takýto produkt nebude záujem tak, ako tomu bolo počas minulej Ficovej vlády. Vláda totiž teraz určí aj jeho cenu. "Základný bankový produkt bude mať cenu 1 euro a ja som presvedčený, že oň bude záujem," konštatoval Kažimír.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona