Mimoriadna situácia v Tatrách trvá, dôvodom sú povodňové záchranné práce

NETKY.SK • 28 August 2018, 23:26 • 2 min
Mimoriadna situácia v Tatrách trvá, dôvodom sú povodňové záchranné práce

VYSOKÉ TATRY – V meste Vysoké Tatry a obci Tatranská Javorina v súčasnosti stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

slovakia

left justify in out

Naďalej trvá aj vyhlásenie mimoriadnej situácie Okresným úradom v Poprade. Podľa informácií z tlačového oddelenia mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia to umožňuje okamžité zásahy do korýt horských riek, ale aj obchádzanie riadneho verejného obstarávania pri ich objednávaní. Dôsledkom môže byť nielen riziko netransparentných nákupov, ale aj nepremyslené a škodlivé zásahy do prírody. Z odôvodnenia tlačového odboru kancelárie ministra vnútra však vyplýva, že v katastri Tatranskej Javoriny sa momentálne vykonávajú povodňové záchranné práce a okrem sprístupňovania oblastí sa rieši dodávka pitnej vody pre obce Ždiar a Tatranská Javorina.

 

Strana Spolu - občianska demokracia upozorňuje na fakt, že v Tatrách už povodne nie sú. „Napriek tomu, že Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nehlási tretí stupeň povodňovej aktivity a upozorňuje na sucho, v Tatrách stále oficiálne platí. Vyhlásený povodňový stupeň a mimoriadna situácia umožňujú počas povodne a tesne po nej vykonávať správcom vodných tokov okamžité opatrenia na zamedzenie bezprostredného ohrozenia životov, zdravia a majetku. Je však zvláštne, že tento stav trvá už viac ako mesiac po povodni,“ informovali.

 

Rezort vnútra však zdôraznil, že stupne povodňovej aktivity a mimoriadna situácia boli vyhlásené nielen pre to, že vody opustili svoje korytá, ale aj pre vody zaplavujúce územia, ktoré sa valia z kopcov. „Vody z riek aj vody z kopcov spôsobili zaplavovanie rodinných domov a iných budov, spôsobili podmývanie a zničenie mostov, lávok, ciest a chodníkov, spôsobili zosuvy svahov, prerušenie dodávky pitnej vody a elektrickej energie – poškodené vodovodné potrubie a VN kábel prerušený v rovnakých úsekoch,“ píše sa v stanovisku.

 

Dôvodom vyhlásenia druhého a tretieho povodňového stupňa však môže byť podľa informácií strany možnosť uhrádzať výdavky s tým spojené z rezervy štátneho rozpočtu v kapitole všeobecná pokladničná správa. Vyhlásený mimoriadny stav tiež podľa nich ponúka možnosť financovať opatrenia prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra. Ide o sumy, ktoré môžu motivovať k umelému zvyšovaniu prác tak, aby bolo možné čerpať viac finančných prostriedkov. „K tomuto podozreniu nás priviedli prípady masívnych zásahov do vodných tokov, pričom viaceré boli vykonané na lokalitách a v rozsahu, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o ich zmysluplnosti. Okrem podozrenia z neúčelného čerpania finančných prostriedkov došlo počas týchto prác aj k vážnemu narušeniu prírodného prostredia horských tokov,“ povedal ochranár a podpredseda strany Spolu - občianska demokracia Erik Baláž.

 

Podľa strany Spolu - občianska demokracia podmienky, umožňujúce vyhlásenie druhého a tretieho stupňa povodňovej aktivity, ako aj podmienky pre vyhlásenie mimoriadneho stavu, dávno pominuli. "Preto vyzývame zodpovedné úrady, aby bezodkladne odvolali povodňové stupne aj mimoriadny stav," uvádzajú.

 

V katastri Tatranskej Javoriny sa však podľa informácií ministerstva vnútra vykonávajú povodňové záchranné práce a okrem sprístupňovania oblastí sa rieši dodávka pitnej vody pre obce Ždiar a Tatranská Javorina, ktorá je stále v provizórnej prevádzke, čo komplikuje zosuv svahu, ktorý podľa geologickej správy môže ohroziť život, zdravie a majetok vrátane dodávky pitnej vody.

 

„Naďalej prebieha stabilizácia mostov, a to aj na ceste prvej triedy, ďalej sa pracuje na odstraňovaní prekážok z vodných tokov, aby sa zamedzilo ďalším a opakovaným povodňovým škodám, ako je aj odrezanie uvedených obcí od pitnej vody. Aj v katastri Vysokých Tatier sa rieši sprístupňovanie oblastí a tak isto aj zosuv svahu, ktorý ohrozuje životy, zdravie, majetok v meste Vysoké Tatry,“ píše sa v stanovisku s tým, že ak pominú dôvody, budú odvolané stupne povodňovej aktivity a ak pominú vyššie uvedené dôvody vyhlásenej mimoriadnej situácie, dôjde k jej odvolaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies