Mimoriadna situácia v Levočských lúkach trvá,ľudí však evakuovať netreba

NETKY.SK • 5 August 2014, 14:47 • 2 min
Mimoriadna situácia v Levočských lúkach trvá,ľudí však evakuovať netreba

LEVOČA - Mimoriadna situácia v levočskej mestskej časti Levočské lúky naďalej trvá, evakuácia ľudí z domov, ktoré ohrozuje zosunutý svah, však nutná nie je. Stále je však ohrozený majetok občanov.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes po obhliadke miesta s geológmi primátor Levoče Miroslav Vilkovský s tým, že dôvodov na zosuv je niekoľko.
     

"Prvým dôvodom je, že nad rodinnými domami nie je obhospodarovaná pôda, skončila sa tam poľnohospodárska činnosť, pričom niekedy sa tam rýľovalo, v 90. rokoch tam bola aj šľachtiteľská stanica na pestovanie tráv. Práve vďaka týmto aktivitám sa v lokalite pôda obrábala a voda sa mala kde zachytiť. Dnes sa jednoducho splaví voda po svahu a naplaveniny robia svoje. Keďže pôda je dosť piesčitá, napije sa a funguje ako špongia. Keď sa svah zaťaží, má tendenciu k zosuvom," priblížil jeden z dôvodov Vilkovský.
     

Podľa geológov k zosuvom sčasti prispeli aj neoprávnené zásahy do svahu, ktoré vykonali jednotliví vlastníci ohrozených rodinných domov. Niektorí z nich si domy postavili načierno a sú tam stavby, ktoré nemajú súpisné číslo. "Títo občania riskujú to, že mesto nie je povinné na tomto mieste vykonávať záchranné a zabezpečovacie práce, pretože oficiálne nie sú zapísané," upozornil primátor. 
     

Geológovia odporučili mestu niekoľko opatrení, okrem vypratania priestoru od bahna, nánosov a naplavenín, je potrebné nad rodinnými domami vybudovať záchytný odvodňovací kanál. Ten by mal zachytiť prívalové dažde, ktoré idú smerom od lesa po neobhospodarovaných lúkach. "Predpokladám, že dnes alebo v stredu 6. augusta, sa tam vykope rigol do hĺbky asi 1,5 metra, aby sa tá voda zviedla mimo rodinných domov," objasnil Vilkovský. Mesto okrem toho bude pracovať na vytvorení projektovej dokumentácie na vybudovanie oporných múrov za rodinnými domami. Odborníci zároveň zakázali akékoľvek zásahy do svahu bez vybudovania múrov.
     

"Pri niektorých rodinných domoch sú už vybudované oporné múry, bude však potrebné ich sfunkčniť a vybudovať v nich drenážne rúrky, ktoré odplavia vodu," vysvetlil Vilkovský s tým, že v neposlednom rade bude potrebné problémový svah celkovo upraviť a vysadiť na ňom nejaké stromy, ktoré by zachytili určitú časť vody aj zeminy. Náklady na stabilizáciu svahu zatiaľ vyčíslené nie sú, samospráva využíva na práce aj aktivačných pracovníkov z úradu práce. 
     

S týmto svahom už samospráva mala problémy pri povodniach v roku 2010. Ide o zhruba 400 metrov dlhý a 20 metrov vysoký úsek, ktorý môže spôsobovať problémy. "Situáciu budeme dennodenne monitorovať, či nedochádza k zosuvom. V prvom rade je potrebné čo najskôr tam vybudovať rigol, ktorý by mal byť akousi prvotnou záchrannou bariérou, aby sa svah ďalej nezosúval," uzavrel primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies