Mimoriadna schôdza o MH Development bude v stredu

NETKY.SK • 4 November 2014, 13:15 • 2 min
Mimoriadna schôdza o MH Development bude v stredu

BRATISLAVA - Mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia prijať uznesenia o kontrole hospodárenia v obchodnej spoločnosti MH Development, bude v stredu od 13:00. Iniciátorom schôdze je nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Pod jeho návrh sa podpísalo 31 poslancov NR SR.

slovakia

left justify in out

O zvolaní schôdze informovali agentúru SITA z tlačového oddelenia Národnej rady SR. Po zverejnení viacerých škandálnych prípadov rodinkárstva a nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom nepripustili poslanci Smeru-SD ani len rokovanie v pléne NR SR o vykonaní kontroly Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ). „Mimoriadna schôdza má primať vládnu stranu k riadnemu a nezávislému prešetreniu pomerov vo firme a odvolaniu dozornej rady,“ vysvetlil Beblavý svojou iniciatívou.

 

Beblavý v súvislosti s touto firmou upozornil, že jej, dnes už bývalý konateľ Ladislav Košecký zaplatil podľa neho tri pokuty vo výške 12 786 eur od parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií z peňazí štátnej firmy. Pokuty Košecký dostal za nepodanie majetkového priznania a podnikanie nezlučiteľné s ústavným zákonom. Košeckého odvolal minister hospodárstva Pavol Pavlis minulý týždeň po tom, ako si dal preveriť medializované informácie o zmluve o nájme vozidla spoločnosti MH Development s obchodnou spoločnosťou Mertimex, v ktorej je Košecký jediným spoločníkom. Beblavý tiež upozornil, že kontaktnou osobou v MH Development, s. r. o. je Michal Hyža. Ten podľa Beblavého podpísal za štátnu firmu 13 faktúr vo výške 132 139,80 eura s firmou svojich rodičov INSO consulting, s. r. o. Spoločníkmi firmy sú Igor Hyža a Alena Hyžová, ktorí sú podľa Beblavého rodičmi Michala Hyžu. Igor Hyža je zároveň konateľom v Košeckého firme Mertimex.

 

Podľa Beblavého je zrejmé, že kontrolné mechanizmy Ministerstva hospodárstva SR neboli schopné odhaliť dianie vo firme, ktorú spravujú. Dá sa podľa neho očakávať, že v štátnej spoločnosti došlo k ešte ďalším protiprávnym konaniam, ktoré na odhalenie čakajú. „Považujem za nevyhnutné, aby v štátnej spoločnosti vykonal kontrolu NKÚ, a to za celé obdobie pôsobenia Ladislava Košeckého. Očakávam, že kontrola NKÚ prispeje k záchrane zvyšných finančných prostriedkov,“ povedal Beblavý. „Budeme tiež žiadať odvolanie členov dozornej rady, a to aj z iných funkcií v rezorte hospodárstva, a odvolanie tých osôb, ktoré sa dopustili rodinkárstva a klientelizmu priamo v MH Development,“ dodal poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies