Mimoparlamentná strana TIP doporučuje voľby cez internet

NETKY.SK • 27 December 2014, 10:16 • 2 min
Mimoparlamentná strana TIP doporučuje voľby cez internet

BRATISLAV A – Mimoparlamentná strana TIP tvrdí, že v nasledujúcich parlamentných voľbách by Slováci mohli voliť aj cez internet.

slovakia

left justify in out

Zavedenie takéhoto hlasovania by podľa šéfa strany Tomáša Hudeca nemal byť problém a myslí si, že by zvýšilo volebnú účasť a znížilo náklady na tlač volebných lístkov. "Mohlo by to osloviť mladú generáciu, ktorá voľby väčšinou ignoruje," informoval TASR Hudec. Hlasovať by sa podľa neho mohlo tak ako v Estónsku – cez občianske preukazy s elektronickým čipom a čítačkou napojenou cez počítač a internet.

      

Podľa ministerstva vnútra, ktoré voľby organizačno-technicky zabezpečuje, bránia voľbám cez internet na Slovensku zvýšené náklady pre štát. "Kedy pomer ceny na zavedenie systému je neporovnateľný s výkonom vo forme volebnej účasti," reagovala pre TASR Dana Pohlodová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.
      

V aktuálnych volebných kódexoch možnosť hlasovania elektronicky nie je a ministerstvo sa ním bude zaoberať až v prípade celospoločenskej dohody. "Vychádzali sme zo skúseností iných európskych krajín, kde sa elektronické hlasovanie neosvedčilo pre nedostatočnú možnosť kontroly priebehu hlasovania, porušovania tajnosti hlasovania či nefunkčnosti," uzavrela Pohlodová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona