Mimoparlamentná SNS sa zastala ruských diplomatov pôsobiacich na Slovensku. Tvrdí, že ak ich vláda vyhostí, Slovensko príde o Sputnik

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 18:27 • 2 min
Mimoparlamentná SNS sa zastala ruských diplomatov pôsobiacich na Slovensku. Tvrdí, že ak ich vláda vyhostí, Slovensko príde o Sputnik

BRATISLAVA - Problém česko-ruských vzťahov si musí vyriešiť česká a ruská diplomacia, tvrdí Slovenská národná strana. Zároveň apeluje na vládu Eduarda Hegera, aby nepristúpila k podobnému kroku ako v susednej Českej republike.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 20. apríla 20:11

"Verme, že dôjde čo najskôr k vysvetleniu predmetných záležitostí," stojí v stanovisku mimoparlamentnej strany SNS. Zároveň poukázala na vyhlásenia českého predsedu vlády Andreja Babiša, ktorý na včerajšej tlačovej besede informoval, že sa nejednalo o útok na Českú republiku.

 

Vysvetlil to tým, že nijakým spôsobom nebol poškodený majetok ČR, ale bulharského podnikateľa, ktorý za záhadných okolností vyvážal zbrane za hranice republiky. 

"Dnes sme boli svedkami vyhosťovania veľvyslanca a spolupracovníkov i v Bulharskej republike. To sú však nesúvisiace prípady. Je zrejmé a na zamyslenie, prečo v rovnakom období dochádza k vyhosťovaniu príslušníkov ambasády. Slovenská republika si musí zachovať svoju pozíciu a samozrejme musí byť solidárna s členskými štátmi Európskej únie. Dôležitejšie je však nepodľahnúť priebežným informáciám a počkať si na konečné pozície," apeluje v stanovisku SNS. 

 


"Slovenská republika má právny problém s Ruskou federáciou v súvislosti s dovozom Sputnika. V prípade, že príde k vyhosteniu ruského veľvyslanca a pracovníkov ambasády je zrejmé, že bude ťažko doriešiteľné, aby nám Sputnik, ktorý ostal na území Slovenskej republiky, bol poskytnutý na očkovanie. Slovenská republika prišla o Sputnik. Sme povinní ho pravdepodobne odovzdať do Maďarskej republiky a v prípade, že táto vláda začne chaoticky vyhosťovať veľvyslanca a pracovníkov ruskej ambasády v Bratislave, vzniknú Slovenskej republike ďalšie škody. Vyzývame preto vládu Slovenskej republiky, aby bezhlavo nepristupovala a neiniciovala takéto kroky, ktoré sú len falošná solidárnosť a spôsobia škodu Slovenskej republike," povedal vo videu na sociálnej sieti predseda SNS Andrej Danko.

 

Predseda Národniarov tiež avizoval, že sa v stredu (21. apríla) plánuje stretnúť s ruským veľvyslancom na Slovensku. Vláda totiž podľa jeho slov robí všetko pre to, aby zo Slovenska vyhostila ruských diplomatov, čo by mohlo spôsobiť zbytočný konflikt s Ruskou federáciou.

„Ak k tomu dôjde, problém s ruskou vakcínou Sputnik V už nebude riešiteľný. Je úplne zbytočné, aby sme účelovo vyhosťovali ľudí, ktorí Slovensku nič neurobili. V takom prípade sa ženieme do zbytočného konfliktu s Ruskou federáciou," dodal Danko.

Mohlo by vás zaujímať: Cesta Hamáčka a Danka do Ruska mala byť zastierací manéver



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona