Milovníkov železničnej histórie odvezie na hrad Papagáj

NETKY.SK • 7 September 2013, 17:32 • 2 min
Milovníkov železničnej histórie odvezie na hrad Papagáj

POPRAD - Klub železničných historických vozidiel Poprad pripravil na nedeľu jazdu historickým parným vlakom.

slovakia

left justify in out

Klub železničných historických vozidiel Poprad a mesto Spišské Podhradie v spolupráci so Spišským múzeom v Levoči pripravili pre milovníkov železničnej histórie na nedeľu výlet S Papagájom do Spišského Podhradia a na Spišský hrad. Papagáj je v tomto prípade parná lokomotíva 477.013. Záujemcovia sa budú môcť odviezť aj historickým motorovým rušňom T466.0254. Tri vozne budú mať kapacitu približne 270 miest, takže do vlaku by sa mali dostať všetci záujemcovia a nie je potrebná rezervácia, uviedol Marián Surmík z Klubu železničných historických vozidiel Poprad.

Spiatočné cestovné z Popradu a Spišskej Novej Vsi do Spišského Podhradia bude stáť desať eur. Na trase Spišské Vlachy – Spišské Podhradie bude cena jednosmerného lístka stáť dve eurá, deti od šesť do 15 rokov majú polovičnú zľavu. Na akcii neplatia žiadne iné zľavy cestovného.

Rušeň 477.013 – Papagáj je trojvalcový tendrový parný rušeň pre rýchlu prímestskú dopravu. Bol vyrobený v roku 1951 v ČKD. Tieto stroje boli vyrábané v rokoch 1951 až 1955. Vzhľadom na problémy s preťažovaním zadného podvozka bola väčšina rušňov prvej série krátko po výrobe rekonštruovaná a označená radom 477.0. Tento rušňový typ bol v prevádzke až do 70-tych rokov 20. storočia. Predmetný rušeň bol zrušený 26. septembra 1977. K 1. decembru 1977 bol prevedený do budovaného skanzenu železničných vozidiel Česká Třebová. Odtiaľ ho získalo Múzejno-dokumentačné centrum Bratislava v roku 1983. V súčasnosti je zverený do starostlivosti Klubu železničných historických vozidiel v Poprade.

Klub Železničných historických vozidiel Poprad je občianske združenie, ktorého hlavnou činnosťou je starostlivosť o historické železničné vozidlá a ich prevádzka. Členovia združenia pôvodne pôsobili pod hlavičkou Veterán klubu železníc v Poprade. Klub Železničných historických vozidiel Poprad vznikol v roku 2008.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona