Milovníci Vysokých Tatier pozor: Vo vyšších horských polohách je súvislá snehová pokrývka

NETKY.SK • 18 September 2013, 08:54 • 2 min
Milovníci Vysokých Tatier pozor: Vo vyšších horských polohách je súvislá snehová pokrývka

POPRAD – Najvyššie horské polohy Tatier sa ocitli pod snehom.

slovakia

left justify in out

„Približne od výšky 1 800 metrov sa nachádza nesúvislá snehová pokrývka, ktorá sa vo vrcholových partiách mení na súvislú snehovú pokrývku,“ informoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. Turisti, ktorí plánujú výlety do najvyšších horských polôh, preto musia v týchto dňoch rátať už so zimnými podmienkami. „Minerálku vo fľašiach by už mal nahradiť teplý čaj. Nevyhnutnosťou je kvalitná zimná obuv a teplé oblečenie,“ uviedol Janiga.

Turistické chodníky k vysokohorským chatám a v ich blízkom okolí sú schodné bez problémov. So zimnými podmienkami musia rátať hlavne tí, ktorí smerujú ďalej do vysokohorských sediel a na vrcholy v Tatranskom národnom parku. Tie budú pre turistov prístupné až do 1. novembra, keď začne platiť sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov. Jozef Janiga odporúča turistom, aby nepreceňovali svoje schopnosti a v prípade, že podmienky sú nad ich sily, radšej sa vrátili. 

Turisti by nemali zabúdať, že zvlášť v týchto dňoch, keď je na oblohe viac oblačnosti, sa aj skôr stmieva, preto treba vyrážať na túry skoro ráno, aby sa stihli vrátiť ešte za svetla. Vzhľadom na skracujúce sa dni by si mali turisti vyberať kratšie a menej náročné vychádzky. Jozef Janiga predpokladá, že sneh, ktorý napadol v uplynulých dňoch, ešte zmizne. „Všetci čakáme, že ešte príde babie leto a sneh, hlavne z južných pozícií, sa ešte roztopí,“ uviedol Janiga. Ak nepríde nejaké výrazné oteplenie, v severných partiách a v žľaboch vo vyšších polohách by tento sneh už mohol zostať aj trvalejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies