Milovníci talianskej kuchyne oslávia jej deň milánskou špecialitou

NETKY.SK • 11 Január 2012, 14:10 • 2 min
Milovníci talianskej kuchyne oslávia jej deň milánskou špecialitou

Milovníci talianskej kuchyne oslávia jej deň milánskou špecialitou

slovakia

left justify in out

img

Milánska špecialita - ossobuco in gremolata alla milanese (teľacie mäso so špikovou kosťou a s milánskym rizotom) - sa 17. januára stane "veľvyslancom" talianskej kulinárie pri príležitosti tohtoročného Medzinárodného dňa talianskych kuchýň.
Piaty ročník tohto dňa sa v roku 2012 začne už 12. januára súčasne v New Yorku, Moskve a Miláne.
Medzinárodný deň talianskych kuchýň sa v roku 2012 pripomína piatykrát; zúčastnia sa na ňom kuchári a milovníci talianskej kuchyne v desiatkach krajín sveta a organizuje ho Virtuálna skupina talianskych kuchárov (Gruppo virtuale cuochi italiani, GVCI). 
Talianski kuchári aj labužníci sa pripravujú na tento deň na celom svete s cieľom podporovať pravú nefalšovanú taliansku gastronómiu.
Okrem milánskeho rizota sa teľacie mäso so špikovou kosťou môže podávať aj s polentou, zemiakovou kašou, prípadne so špenátom.
V taliančine sa tento deň nazýva La Giornata Internazionale delle Cucine Italiane (GVCI), do angličtiny ho Taliani prekladajú ako International Day of Italian Cuisines (IDIC), teda talianske kuchyne v množnom čísle. Vyjadruje sa tým najmä regionálna rozmanitosť toho, čomu sa jednoducho hovorí: talianska kuchyňa.
Pre ňu je typický chlieb, olivový olej a paradajky, ale vplývali na ňu aj iné regionálne či národné produkty alebo ingrediencie: na severe maslo, niektoré syry, z Rakúska štrúdľa, na Sicílii možno nájsť arabské gastronomické vplyvy. 
Pre typickú taliansku kuchyňu je dôležitou skutočnosťou jej domáckosť, čiže domáca príprava, využívanie najmä sezónnych potravín a produktov. Mnohé jedlá sa v minulosti varili v chudobných rodinách, avšak šikovnosťou a fantáziou pri ich príprave sa časom podarilo priviesť ich na vysokú úroveň a nesú označenie "miestna špecialita".
Termín Medzinárodného dňa talianskych kuchýň - 17. január - nie je náhodný. V ten deň na Apeninskom polostrove slávili katolícky sviatok svätého Antona. Okrem toho sa v ten deň tradične začínal taliansky karneval. A karneval patrí medzi obdobia, keď sa gastronómia dostáva do popredia. Dňa 17. januára sa chutné pokrmy konzumovali kolektívne.
Organizátori GVCI využívajú tento deň aj na odovzdávanie Ceny talianskej kuchyne (Italian Cuisine Worldwide Awards) jednotlivcom, ktorí prispeli k zavedeniu, zachovaniu alebo rozšíreniu originálnej talianskej kuchyne vo svete. 
Laureátom "Oskara talianskej kuchyne" v zahraničí sa napríklad v roku 2010 stal slávny kuchár Jamie Oliver, ale aj šéf tímu Ferrari Formule-1 Gianfelice Guerini.
Tisíce kuchárov i reštaurácií na svete 17. januára pripravia pre milovníkov ossobuco alla milanese. Na prípravu teľacieho mäsa so špikovou kosťou ďalej treba múku, maslo, cibuľu, vývar, čerstvú olúpanú a na kúsky pokrájanú paradajku, prípadne rajčiakový pretlak, a soľ. Na gremolatu - rozdrvenú a premiešanú zmes, ktorou sa pokrm ochutí - treba citrónovú kôru, strúčik cesnaku a petržlenovú vňať.
Medzinárodný deň talianskych kuchýň organizuje združenie talianskych kuchárov, ktoré zoskupuje približne 1800 profesionálnych majstrov v bielej čiapke, pracujúcich v 70 krajinách sveta. 
Popri chvále na chutnú stravu ide v ten deň aj o upozornenie, že názov talianska kuchyňa sa neraz zneužíva na jedlá, ktoré v princípe s Talianskom nemajú nič spoločné. Ak 17. január má prispievať k lepšiemu poznávaniu talianskej kulinárie a gastronomickej kultúry, potom má zároveň jasne povedať NIE zneužívaniu jej mena.
V minulých rokoch na Medzinárodný deň talianskych kuchýň pripravovali janovské pesto (2011), široké cestoviny s ragú na bolonský spôsob (2010), rizoto na milánsky spôsob (2009) a špagety alla carbonara (2008).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona