Milovníci historických vlakov, Pozor!

NETKY.SK • 1 Február 2012, 07:54 • 2 min
Milovníci historických vlakov, Pozor!

Milovníci historických vlakov, Pozor!

slovakia

left justify in out

img

Milovníci historických vlakov sa stretnú v najbližších dňoch v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch. Pracovníci múzea pripravili v spolupráci so Slovenským poľnohospodárskym múzeom (SPM) v Nitre a Bibianou – medzinárodným domom umenia pre deti Bratislava výstavu Nitrianska poľná železnica s podtitulom Na 1. koľaji pozor! Výstava bude sprístupnená pre verejnosť v dňoch od 10. februára do 12. apríla tohto roka. 
      Prvá časť výstavy predstavuje úzkorozchodnú Nitriansku poľnú železnicu s rozchodom trate 760 mm, ktorá sa počas roka nachádza v areáli skanzenu SPM na výstavisku Agrokomplex. „Je to jediná úzkorozchodná poľná železnica zachovaná na území Slovenska. V nitrianskom múzeu funguje od roku 1985,“ uviedla Marianna Hričová z SPM. Návštevníci budú mať možnosť oboznámiť  sa s priebehom záchrany pôvodnej poľnej železnice slúžiacej najmä na prepravu poľnohospodárskych plodín, materiálu, ale aj zvierat a ľudí, ktorá sa nachádzala na veľkostatku v Želiezovciach a spájala celý rad dvorov v okolí s cukrovarom v Pohronskom Ruskove, železničnou stanicou, mlynom a sídlom majetku. Prostredníctvom originálnych fotografií a dokumentácie výstava mapuje výstavbu, rekonštrukciu a opravy až po dnešnú prevádzku železnice v SPM. Jej súčasnú trať tvorí 1,6 kilometra dlhý okruh okolo skanzenu a kilometrová trať spájajúca skanzen s hlavnou vstupnou bránou výstaviska Agrokomplex. Jazdy zabezpečujú tri unikátne parné rušne z roku 1918, 1949, 1951 a jeden motorový rušeň. Na prepravu osôb sa používajú štyri vyhliadkové osobné vozne alebo dva historické storočné kryté vozne z kúpeľov Korytnica.
      Druhá časť s názvom Na 1. koľaji pozor! bola v roku 2009 prezentovaná v Bratislave v Bibiane - medzinárodnom dome umenia pre deti a v rokoch 2010 až 2011 v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu v Nitre. Autormi výstavy sú Marián Paulini, Eva Čárska a Ondrej Slivka. Výstava je zameraná na detského návštevníka, pútavou formou mu približuje históriu a vývoj vláčikov, železnice a železničnej dopravy. Pri vstupe do múzea deti čaká psík Hachiko z Japonska, ktorý ich upúta svojím životným príbehom. Hravou formou deti spoznajú rôzne typy železníc od konskej až po parnú, poľnú, lesnú. Historickú staničku tvorí kancelária náčelníka stanice s pokladňou, kde si každý návštevník môže vlastnoručne vyrobiť cestovný lístok s pečiatkou. Najväčším lákadlom výstavy je jazda na statickej bicyklovej drezine vyrobenej špeciálne pre najmenších, posuvný signalizačný stĺp - semafor a vozeň Orient Expresu, kde sa vezie anglická spisovateľka Agáta Christie s českým skladateľom Antonínom Dvořákom. Celá výstava je interaktívna, je možné dotýkať sa alebo sa hrať so všetkými exponátmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies