Milovníci francúzskeho vína sa môžu tešiť na novinku Nouveau Beaujolais

NETKY.SK • 16 November 2016, 18:44 • 2 min
Milovníci francúzskeho vína sa môžu tešiť na novinku Nouveau Beaujolais

PARÍŽ - Nové mladé víno z Francúzska, Nouveau Beaujolais, sa aj v roku 2016 dostane v tretí novembrový štvrtok od polnoci do predaja. Práve polnoc je dôležitý časový ukazovateľ pre začiatok predaja nového Beaujolais. V tomto roku tretí štvrtok pripadá na 17. novembra.

slovakia

left justify in out

Vinári z oblasti Beaujolais sú pripravení 17. novembra pricestovať do Paríža. V hlavnom meste krajiny chcú na legendárnych automobiloch, "kačiciach", manifestačne prejsť so sprievodom poschodového autobusu a orchestra. Trasu cesty majú naplánovanú aj okolo Eiffelovej veže, Kráľovského paláca (Palais Royal), Panteónu (Panthéon) a miesta, kde kedysi stála pevnosť Bastilla, v súčasnosti je tam Námestie Bastilly. Celý deň budú vinári z Beaujolais v meste na Seine k dispozícii Parížanom.

 

Podľa portálu beaujolaisnouveau.fr sa mladé víno ročníka 2016 vyznačuje jemným tanínom a ovocnou chuťou. Vinári záujemcom vysvetlia, že neexistuje jedno ale niekoľko Beaujolais Nouveaux. Príchod nového Beaujolais k spotrebiteľom je rituálom, sviatkom, aj keď pohanským a ľudovým. Zároveň ide o univerzálny sviatok, keďže sa ujal v mnohých krajinách sveta a vstúpil do ich kultúry. Nouveau Beaujolais, prichádzajúce s tradičným sloganom Le Nouveau Beaujolais est arrivé!, sa hodí k väčšine jedál a kuchýň. Popíja sa v kruhu priateľov. Podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj ho však treba požívať s mierou.

 

Pri degustácii tohto vína platí dôležitá zásada: je nevyhnutné vyčkať čas - teda deň D a hodinu H. Čiže v roku 2016 štvrtok 17. novembra, a to úderom polnoci vo Francúzsku a všade na svete. Rozhodne sa fľaša s novým mladým vínom z Beaujolais nemá otvoriť skôr. Každý rok sa príchod nového Beaujolais v tretí novembrový štvrtok stáva v rovnomennom kraji, ale aj v ďalších mestách Francúzska a sveta, príležitosťou na oslavy. Okrem príležitosti stretnúť sa v pivnici či v bistre, vinárni, vinotéke, prípadne na iných miestach a vychutnať si mladé víno dáva príchod Beaujolais vo Francúzsku príležitosť aj na usporiadanie ďalších podujatí.

 

Oslavy mladého vína prekročili hranice Francúzska a ochutnávka tohto moku si získala ľudí v Japonsku, Číne, vo veľkých mestách USA, ale aj v Južnej Kórei, Nemecku, Česku či na Slovensku. Podobne ako v minulosti má aj v tomto roku Združenie vinárov z Beaujolais obliecť sochu cikajúceho chlapca (Manneken-Pis) v Bruseli do tradičného odevu Združenia a do fontány bude zo sochy chlapca namiesto vody tiecť nové Beaujolais.

 

Región Beaujolais je oblasť situovaná severne od mesta Lyon, ktorá sa ťahá severne od departementu Rhône a južne od departementu Saône-et-Loire. V tejto starobylej francúzskej lokalite sa vinič pestuje dlhé stáročia.

 

Napriek skutočnosti, že miestni vinári tradične pripravovali nápoje z úrod svojich viníc, Beaujolais "objavili" novinári v Lyone v čase druhej svetovej vojny. Oblasť a s ňou i víno sa stali "hviezdami" a zároveň aj "obeťami" silnej medializácie. Podľa tradície vinári z Beaujolais začali dávať svoje víno na predaj hneď po zbere úrody a spracovaní hrozna. V roku 1951 sa stanovila odroda i termín, kedy sa začína s predajom mladého vína. Až v roku 1985 sa zvolil tretí štvrtok v novembri ako termín na oslavy nového mladého vína z Beaujolais.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona