Milovníci čokolády môžu zahodiť výčitky svedomia, takto prospieva zdraviu

NETKY.SK • 17 September 2015, 16:02 • 2 min
Milovníci čokolády môžu zahodiť výčitky svedomia, takto prospieva zdraviu

BRATISLAVA - Maškrtníci čokolády môžu zahodiť výčitky svedomia. Aj keď sa na prvý pohľad javí ako kalorická bomba, mnohé štúdie dokazujú, že malé množstvo horkej čokolády, ktorá má aspoň 75% kakaa prospieva zdraviu, a to hneď vo viacerých aspektoch.

slovakia

left justify in out

Hlavným dôvodom je vysoký obsah flavonoidov (látky prirodzene sa vyskytujúce v rastlinách), ktoré majú antioxidačné účinky. Čím tmavšia čokoláda, tým lepšie. Tmavá čokoláda má totiž vyššiu koncentráciu antioxidantov než mliečna, ktorá má navyše veľký obsah pridaného cukru a nezdravých tukov.  Neznamená to však, že sa máte celé dni prejedať čokoládou, optimálne množstvo 1–2 kocky denne.

 

Pôsobí proti voľným radikálom

Kakaové bôby sú bohaté na flavonoidy a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo sú nestabilné molekuly kyslíku zodpovedné za starnutie, vznik rakoviny, srdcové  ochorenia či Alzheimerovu chorobu.

 

Chráni srdce

Za najvýznamnejší účinok horkej čokolády sa považuje prevencia proti srdečným chorobám. Vedci z Británie analyzovali sedem štúdií týkajúcich sa čokolády v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami, v ktorých testovali viac než 114 tisíc ľudí z USA, Nemecka, Japonska a Švédska. Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí jedli viac čokolády, sa znížilo riziko srdcových chorôb, a to až o 37 % oproti tým, ktorí jej jedli málo alebo vôbec.

 

Znižuje riziko mŕtvice

Iná štúdia, ktorou sa zaoberali švédski vedci zistila, že ženy, ktoré jedli veľké množstvo čokolády (cca dve čokoládové tyčinky za týždeň), mali o 20 % nižšie riziko vzniku mozgovej príhody. Výsledky odhalili aj to, že u ľudí, ktorí jedli viac čokolády, bola o 30 % menšia pravdepodobnosť, že dostanú mŕtvicu.

 

Zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu

Horká čokoláda pomáha znižovať cholesterol, a to najmä vďaka kakaovému maslu, ktoré obsahuje kyselinu olejovú. Tá patrí k mononenasýteným tukom, aké sa nachádzajú aj v olivovom oleji. Vedci sa preto domnievajú, mastné kyseliny zvyšujú hladinu HDL tzv. dobrého cholesterolu. Tvrdiť však, že je čokoláda liekom na zlý cholesterol, je ešte predčasné, podstatná je prevencia v malých množstvách.

 

Znižuje krvný tlak

Odborná štúdia v Nemecku, skúmala zloženie jedálnička približne 19-tisíc ľudí. Ukázalo sa, že ‚,jedlíci“ čokolády mali nižší krvný tlak oproti tým, ktorí čokoládu nekonzumovali. Výsledky potvrdili aj austrálski vedci pri podobnom výskume.

 

Zlepšuje zrak

Čokoláda tak trochu konkuruje mrkvy – výskumníci z Univerzity of Reading v Anglicku testovali zrak u 30 zdravých dospelých ľudí medzi 18–25 rokov, ktorí konzumovali bielu a tmavú čokoládu. Osoby, ktoré jedli tmavú čokoládu, mali zrakové testy lepšie ako tí, ktorí jedli čokoládu bielu. Látky v horkej čokoláde pravdepodobne zlepšujú prietok krvi do mozgu, tým pádom aj do sietnice oka.

 

Zlepšuje náladu

Určite sami poznáte ten príjemný pocit keď sa vám kocka čokolády rozplynie na jazyku. Lepšiu náladu spôsobujú mastné kyseliny – palmová a stearová, ktoré stimulujú nervovú aktivitu v oblastiach mozgu spojených s radosťou a pocitom šťastia.

 

Predchádza rakovine

Vedecké dôkazy o tom, že horká čokoláda má rolu aj pri nádorovej prevencii, sú síce malé, ale exitujú. Niektoré výskumy v Európe, Ázii a USA, ukázalo, že ľudia, ktorí jedli viac flavonoidov alebo antioxidantov, mali menej nádorových ochorení. Čokoláda okrem iného obsahuje dva flavonoidy – epikatechin a quercetin, ktoré pomáhajú v boji s rakovinou.

 

Predlžuje život

Akokeby toho nebolo dosť, štúdie na Harvardovej univerzite zistili, že jedna alebo dve kocky tmavej čokolády za týždeň priaznivo vplývajú na dĺžku života. Výskum, ktorý srovnávalorovnával mužov v seniorskom veku, ukázal, že viac sa dožili tí, ktorí si dopriali viac tmavej čokolády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies