Miloš Zeman vyrobil medzinárodný škandál, Turecko označil za spojenca Islamského štátu

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 06:23 • 2 min
Miloš Zeman vyrobil medzinárodný škandál, Turecko označil za spojenca Islamského štátu

PRAHA - Turecké veľvyslanectvo v Českej republike sa v stredu ostro ohradilo proti výroku českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý Ankaru označil za spojenca teroristického hnutia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

"Výroky prezidenta Miloša Zemana o Turecku sú nešťastné, neprijateľné a sú založené na nepodložených obvineniach," uviedol turecký veľvyslanec v ČR Ahmet Necati Bigali. Pripomenul, že Turecko bolo naopak zakladajúcim členom medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti IS.

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prenasleduje Kurdov v Turecku aj mimo neho a proti kurdským jednotkám v Sýrii, ktoré označuje za teroristické, plánuje spustiť ofenzívu. Z tohto dôvodu Erdogan dotlačil amerického prezidenta Donalda Trumpa k tomu, aby ohlásil odchod amerických vojsk zo Sýrie. USA pritom z krajiny odchádzajú aj napriek tomu, že práve Kurdi, ktorých takto vystavujú hrozbe útoku zo strany Turecka, boli ich najvernejšími spojencami v boji proti IS.

 

img

Zeman sa do diskusie o Sýrii, Turecku a Kurdoch zamiešal na utorňajšej diskusii počas návštevy Karlovarského kraja, kde na otázku, prečo Turecko útočí na Kurdov odpovedal, že Ankara "je faktickým spojencom IS".

 

img

Český premiér Anderej Babiš nechcel v stredu prezidentove slová komentovať, zatiaľ čo minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v tejto súvislosti iba pripomenul, že Turecko je spojencom ČR v rámci NATO a zohráva podľa neho významnú úlohu pri riešení konfliktu v Sýrii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies