Miloš Zeman ustúpil a vymenuje novú vládu

NETKY.SK • 13 December 2021, 19:05 • 2 min
Miloš Zeman ustúpil a vymenuje novú vládu

PRAHA - Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) predtým varoval prezidenta, že sa obráti na Ústavný súd ČR. Nová vláda by mala požiadať Poslaneckú snemovňu o dôveru 12. januára.

slovakia

left justify in out

Český prezident Miloš Zeman v piatok vymenuje novú vládu tak, ako ju navrhol Fiala – teda vrátane kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti), ktorého doteraz hlava štátu odmietala ako údajne nekompetentného. Informoval o tom po pondelkovom stretnutí Zemana s Fialom spravodajský portál Novinky.cz.

 

 

Ako napísal na Twitteri Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, novú vládu vymenuje v piatok o 11:00. Fiala po stretnutí s prezidentom uviedol, že ak by odmietol vymenovať Lipavského za ministra zahraničných vecí, obrátil by sa s kompetenčnou žalobou na Ústavný súd ČR. "Pán prezident si uvedomil, že spor pred Ústavným súdom ČR by situáciu len skomplikoval, a preto sa rozhodol pre tento štátnický krok, ktorý oceňujem," povedal Fiala.

 

Prečítajte si tiež: Dánska exministerka pre imigráciu ide natvrdo za mreže!

 

Na oficiálne vymenovanie si bude musieť počkať budúci minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula (KDÚ-ČSL), ktorý sa pre COVID-19 nachádza v karanténe. Zeman sa s ním plánuje stretnúť po Novom roku. 

 

 

Možno vás zaujme: Eduard Heger a Emmanuel Macron diskutovali o spoločných záujmoch




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona