Miloš Zeman priznal, že sa mýlil. Šialenca je nutné izolovať, uviedol k ruskej agresii

NETKY.SK • 24 Február 2022, 12:17 • 2 min
Miloš Zeman priznal, že sa mýlil. Šialenca je nutné izolovať, uviedol k ruskej agresii

PRAHA - Akt nevyprovokovanej agresie Ruska je potrebné dôsledne odsúdiť nielen slovami, ale aj činmi. Mám rád ruskú kultúru, vážim si obeť ruského ľudu v 2. svetovej vojne, ale to neznamená, že budem súhlasiť s tým, aby na územie suverénneho štátu bez vyhlásenia vojny vstúpila cudzia armáda. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinu proti mieru, uviedol český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

„Domnelé  alebo skutočné chyby, ako bolo bombardovanie Juhoslávie alebo vstup do Iraku, nemôžu byť ospravedlnením vlastných chýb. Rusko sa týmto činom dopúšťa zločinov proti mieru," uviedol český prezident v reakcii na Putinov štvrtkový prejav.

Zeman zároveň priznal, že sa mýlil, keď pred niekoľkými dňami povedal, že Rusi nie sú blázni a nezaútočia na Ukrajinu.

 

 

Zatiaľ boli vyjadrenia prezidenta k dianu na Ukrajine pomerne zdržanlivé. Strach z ruskej agresie v minulosti označoval za blamáž amerických tajných služieb. 

 

„Priznávam, že som sa mýlil. Iracionálne rozhodnutie vedenia Ruskej federácie spôsobí výrazné škody samotnému ruskému štátu. Je načase siahnuť na ďaleko tvrdšie sankcie, predovšetkým sankcie v oblasti tzv. Swiftu," konštatoval Zeman. Narážal na medzinárodnú bankovú a finančnú sieť. Sankcie v tejto oblasti by pre Rusko znamenali vyradenie Ruskej federácie z platobného styku.

 

„Šialencov je potrebné izolovať a nebrániť sa voči nim iba slovami, ale konkrétnymi opatreniami," dodal. Vyzval občanov na pokoj a Ukrajine, jej vedeniu a ľudu vyjadril plnú podporu. Miloš Zeman potvrdil, že sa v piatok zúčastní na konferencii hláv štátov NATO, na ktorú pozval i českého premiéra Petra Fialu.

 

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies