Miloš Zeman mieni sledovať konanie vlády: Dáva jej 100 dní

NETKY.SK • 6 Február 2014, 06:30 • 2 min
Miloš Zeman mieni sledovať konanie vlády: Dáva jej 100 dní

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman sa domnieva, že životnosť novej vlády premiéra Bohuslava Sobotku závisí od programovej zhody, ako aj od osobnosti predsedu vlády a jeho schopností nájsť vždy konsenzus.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo slov najvyššieho českého predstaviteľa v exkluzívnom rozhovore, ktorého fragmenty odvysielala dnes Česká televízia vo večernej spravodajskej relácii.
     
Miloš Zeman očakáva, že prvým testom súdržnosti kabinetu bude schvaľovanie návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, netají však ani možné spory ministrov s ním. Nedávne spory o obsadenie postov námestníkov jednotlivých rezortov nepovažuje za zásadné.
     
Český prezident, ktorý zavíta 18. februára do Poslaneckej snemovne, kde pred hlasovaním o dôvere novej vláde vystúpi s prejavom, sa chystá prísť aj na zasadania vlády. Prvá takáto návšteva bude podľa neho zdvorilostná, rád by však nechýbal ani pri prerokúvaní kľúčových legislatívnych noriem. Žiadny termín zatiaľ nie je dohodnutý, hlava štátu čaká na pozvanie premiéra Bohuslava Sobotku.
     
Najvyšší český predstaviteľ mieni pozorne sledovať kroky jednotlivých členov vlády, ktorej dáva teraz obvyklých 100 dní.
     
Zeman napriek zverejneným výhradám voči niektorým kandidátom na ministerské posty vymenoval napokon všetkých členov vlády, pretože nechcel komplikovať situáciu. Premiér, ktorý sa súčasne venuje jednému alebo dvom rezortom, nemôže plnohodnotne vykonávať svoju funkciu, zdôraznil na margo zamietnutia myšlienky, že by niektoré ministerstvá z dôvodu nevymenovania kandidátov dočasne riadil predseda vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies