Miloš Zeman chce, aby mal prezident väčšie kompetencie

NETKY.SK • 6 Október 2017, 06:53 • 2 min
Miloš Zeman chce, aby mal prezident väčšie kompetencie

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok prezradil, že si želá, aby hlava štátu mala väčšie kompetencie.

slovakia

left justify in out

Zaslúži si ich podľa neho vzhľadom na fakt, že je volená priamo občanmi a má silný mandát. Prezident by podľa Zemana mal mať právo navrhovať zákony a prehlasovanie jeho veta by malo byť zložitejšie.

 

Zeman nepovažuje za správne, že k prehlasovaniu prezidentského veta stačí iba 101 poslancov. On sám by chcel túto hranicu zvýšiť na 120, a teda na rovnakú úroveň, aká je v ČR potrebná na prijatie ústavného zákona. Prezident by mal navyše podľa Zemana mať právo sám navrhovať zákony. O zákonnú iniciatívu prišla česká hlava štátu v prvej polovici 90. rokov - za éry Václava Havla. Ak Zeman svoj prezidentský mandát začiatkom nadchádzajúceho roka obháji vo voľbách, chcel by následne rokovať s vybranými poslancami a senátormi, ktorí by za neho následne návrhy zákonov predkladali.

 

Ďalšia zo zmien, ktoré by Zeman rád presadil, je zrušenie nutnosti tzv. kontrasignácie, teda spolupodpisu premiéra. To by si vedel prestaviť v niektorých konkrétnych prípadoch - napríklad pri výbere kandidátov, ktorí dostanú štátne vyznamenania.

 

Podľa Zemana je vhodné rozšíriť právomoci prezidentského mandátu, pretože hlava štátu je volená priamo občanmi a má silný mandát, ktorý by mala mať možnosť aj adekvátne vykonávať. Politici, ktorí s týmto nesúhlasia, podľa neho len prezidentovi závidia podporu, ktorú od voličov získal v priamom hlasovaní.

 

Český prezident by pritom v posilňovaní právomocí svojho úradu rád zašiel ešte ďalej. Hlava štátu by podľa Zemana mala mať právo ovplyvňovať aj výber ministrov a môcť ich tiež odvolávať či odmietnuť vymenovať. Zároveň však priznal, že až s takýmto rozšírením prezidentských právomocí v blízkej budúcnosti rozhodne nepočíta.

 

Okrem rozšírenia prezidentských právomocí si Zeman želá aj to, aby volebná účasť bola povinná. Rád by tiež voličom umožnil voľbu naprieč kandidátkami, a to ako pri parlamentných, tak aj v krajských voľbách. Momentálne takýmto spôsobom môžu Česi hlasovať vo voľbách do obecných zastupiteľstiev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies