Militatní islamisti sa prihlásili k útokom vo Volgograde: Pohrozili útokmi na olympijské hry!

NETKY.SK • 20 Január 2014, 06:23 • 2 min
Militatní islamisti sa prihlásili k útokom vo Volgograde: Pohrozili útokmi na olympijské hry!

MOSKVA - Militantná islamská skupina Vilajat Dagestan sa vo videu zverejnenom v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za dvojicu samovražedných bombových útokov, ku ktorým došlo vlani koncom decembra v južnej časti ruského mesta Volgograd. Zároveň pohrozila útokmi na februárové zimné olympijské hry v Soči, informovala v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K bombovým útokom vo Volgograde, pri ktorých prišlo 29. a 30. decembra o život v priebehu 24 hodín 34 ľudí, sa až doteraz nikto neprihlásil. 

Vo videu umiestnenom na stránke vdagestan.com dvaja rusky hovoriaci muži varovali prezidenta Vladimira Putina, že v prípade konania olympijských hier v Soči mu dajú "darček za nevinnú moslimskú krv preliatu po celom svete - v Afganistane, v Somálsku, v Sýrii". Dodali, že darček majú pripravení aj "pre turistov, ktorí prídu" na olympiádu.

Obaja muži sú podľa 49-minútového videa atentátnikmi z Volgogradu. Identifikovaní sú ako Sulejman a Abdurrahmán zo "záškodníckej skupiny Ansar as-Sunna". Úvod záznamu zachytáva prípravu výbušnín a ich pripevňovanie k telu samovražedných atentátnikov. Následne obaja hovoria do kamery, pričom v rukách držia kalašnikovy a za nimi visí čierna zástava s náboženskými výrokmi v arabčine podobnými tým, ktoré používajú teroristi z al-Káidy.

Vilajat Dagestan je jednou zo skupín, ktoré pôsobia v tzv. Kaukazskom emiráte, samozvanom islamskom štátnom útvare vyhlásenom na ruskom severnom Kaukaze východne od Soči v októbri 2007 Doku Umarovom, ktorý sa sám menoval prvým emirom. Dagestan, jedna z viacerých prevažne moslimských republík severného Kaukazu, sa stala centrom islamského povstania, ktoré sa rozšírilo po celom regióne po separatistickej vojne v susednom Čečensku. Umarov v roku 2012 nariadil zastavenie útokov na civilné ciele, ale tento príkaz odvolal vlani v júli a vyzval svojich stúpencov, aby sa pokúsili sabotovať olympiádu v Soči. Rusko v reakcii na to sprísnilo bezpečnostné opatrenia v regióne. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov minulý týždeň oznámil, že Doku Umarov je mŕtvy, ale toto tvrdenie zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené. Z videa nie je jasné, či útoky vo Volgograde nariadil Umarov osobne.

 

Video podľa televízie ABC News študujú aj americkí predstavitelia. Militanti ho zverejnili deň predtým, ako olympijskú pochodeň ponesú ulicami Volgogradu. V Soči sa USA pripravujú na evakuáciu svojich športovcov a funkcionárov v prípade teroristického útoku. Americká strana naďalej tvrdí, že Rusi plne nespolupracujú s americkými bezpečnostnými zložkami, prinajmenšom nie tak, ako by si USA želali, uviedli ABC News.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies