Militantný vodca Belmuchtár odmietol prísahu vernosti Islamskému štátu

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:12 • 2 min
Militantný vodca Belmuchtár odmietol prísahu vernosti Islamskému štátu

RABAT - Známy militantný vodca Muchtár Belmuchtár, operujúci v oblasti Sahary, odmietol prísahu vernosti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá ovláda rozsiahle územia Sýrie a Iraku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zvukovú nahrávku s prísahou vernosti IS zverejnil tento týždeň jeden z predstaviteľov Belmuchtárovej vlastnej džihádistickej skupiny al-Murábitún (Strážcovia).

 

Muž menom Adnad abú Walíd Sahráwí na nahrávke prisahal v mene al-Murábitúnu vernosť vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu a na rovnaký krok vyzval aj ostatné islamistické zoskupenia operujúce v oblasti Sahary. Muchtár Belmuchtár, neslávne známy organizátor teroristických útokov a únosov cudzincov v regióne, však prísahu odmietol s tým, že je v jasnom rozpore s vnútornými pravidlami jeho skupiny.

 

Al-Murábitún zostáva podľa jeho slov, rovnako ako doposiaľ, lojálny medzinárodnej sieti al-Káida a jej vodcovi Ajmanovi Zawahrímu. Belmuchtárovo vyjadrenie preložila a zverejnila renomovaná spoločnosť SITE monitorujúca aktivity teroristov po celom svete.

 

Skupina al-Murábitún operuje prevažne na nepokojnom severe Mali. Vznikla v roku 2013 zlúčením dvoch džihádistických formácií; vodcom jednej z nich bol práve militant Sahráwí, ktorí tento týždeň prisahal vernosť IS.

 

Islamský štát a al-Káida v rámci militantného islamu súperia o vplyv a prívržencov. Mnohé islamistické skupiny po celom svete už prisahali vernosť IS vrátane radikálnej nigérijskej skupiny Boko Haram.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies