Militanti z Islamského štátu sú už v Turecku a plánujú útoky

NETKY.SK • 19 Február 2015, 14:42 • 2 min
Militanti z Islamského štátu sú už v Turecku a plánujú útoky

ISTANBUL/WASHINGTON - Militanti z Islamského štátu (IS) vstúpili na územie Turecka a plánujú útočiť na diplomatické misie v mestách Ankara a Istanbul. Informovali dnes turecké médiá s odvolaním sa na štátnu tajnú službu (MIT).

slovakia

left justify in out

Približne 3000 militantov zo spomínanej ultraradikálnej organizácie v Sýrii a Iraku vstúpi podľa očakávania do Turecka cez jeho južnú hranicu - po tom, čo sa im nepodarilo dobyť sýrske kurdské mesto Kobané. Napísal to denník Hürriyet, ktorý citoval domácu tajnú službu MIT.
     

Niektorí militanti, vrátane vysokopostavených veliteľov, už do Turecka prišli, a práve oni plánujú útoky. Sú v bezpečných úkrytoch, uviedla služba MIT. Nekonkretizovala však počet militantov, ktorí sa už v Turecku nachádzajú.
     

"Militantní experti na samovražedné a bombové útoky pripravujú... atentáty v Istanbule a Ankare na misie koaličných síl, ktoré zasahovali v Sýrii," dodala služba MIT.
     

Niektorí militanti so sýrskym a palestínskym občianstvom plánujú prekročiť aj hranicu do Bulharska a odtiaľ potom podnikať útoky v krajinách Európskej únie, dodala MIT. Turecká polícia odmietla záležitosť pre tlačovú agentúru Reuters komentovať a agentúre Reuters sa zatiaľ nepodarilo získať vyjadrenie od MIT.
     

Sýrske kurdské sily minulý mesiac vyhnali bojovníkov Islamského štátu zo sýrskeho mesta Kobané počas rozsiahlej operácie proti militantom, ktorí majú v Iraku a Sýrii pod kontrolou územie s rozlohou 50.000 štvorcových kilometrov.
     

Kurdským silám pomáhali aj intenzívne nálety koalície pod vedením USA, ktorej súčasťou sú tiež európske krajiny, ako aj arabskí spojenci.
     

Američanmi vedená koalícia dnes oznámila, že v stredu a dne ráno uskutočnila 15 leteckých útokov na sily Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Päť z nich smerovala do okolia sýrskeho mesta Kobané a osem k irackým mestám, kde zasiahla do bojových postavení, ale aj sklady zbraní, vozidlá a budovy.
     

Turecko zasiahlo tento rok už niekoľko bombových útokov; len nedávno - minulý piatok 13. februára - došlo k jednému neďaleko pohraničného mesta Suruc v provincii Sanliurfa, kde bomba ukrytá pod autom vybuchla v blízkosti policajného kontrolného stanovišťa.
     

K útoku sa nikto neprihlásil, ale blízkosť Sýrie naznačuje, že mohol súvisieť práve s tamojším konfliktom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona