Militanti z Islamského štátu sa stiahli zo starobylého mesta Palmýra

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 15:15 • 2 min
Militanti z Islamského štátu sa stiahli zo starobylého mesta Palmýra

BEJRÚT/DAMASK - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) sa dnes stiahli zo severných oblastí starobylého sýrskeho mesta Palmýra, o ktoré zvádzajú tvrdé boje so sýrskou armádou.

slovakia

left justify in out

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a sýrskeho predstaviteľa.

 

Nemenovaný sýrsky predstaviteľ pre Reuters povedal, že vládne ozbrojené zložky opätovne získali plnú kontrolu nad Palmýrou. Starobylé ruiny, nachádzajúce sa juhozápadne od tohto mesta, pritom zostali nepoškodené.

 

"Predmestia, do ktorých (v sobotu) vnikli, sme všetky získali späť," dodal sýrsky činiteľ.

Hoci sa džihádisti stiahli zo severných častí Palmýry, podľa informácií SOHR sídliaceho v Londýne naďalej obliehajú dedinu ležiacu severne.

 

Sýrsky opozičný aktivista pre agentúru AP potvrdil, že militanti opustili aj vládnu budovu v severnej časti Palmýry, pričom medzi oboma stranami naďalej dochádzalo k otvoreným bojom.

 

"Palmýra je bezpečná a cesta spájajúca Homs s Palmýrou je tiež absolútne bezpečná," uviedol pre sýrsku štátnu agentúru SANA guvernér provincie Homs.

 

Agentúra SANA tiež informovala, že počas bojov v dedinách ležiacich severovýchodne od Palmýry spôsobili sýrske ozbrojené zložky militantom z IS veľké straty. SOHR naopak uviedlo, že v bojoch zahynulo najmenej 47 vládnych vojakov a 29 islamistov.

 

Palmýra bola v prvých stáročiach nášho letopočtu jedným z významných kultúrnych centier antického sveta a jej pozostatky patria medzi najznámejšie historické pamiatky súčasnej Sýrie. Zapísaná je na zozname ohrozeného svetového dedičstva UNESCO.

 

Útok militantov na mesto Palmýra vzbudil obavy o budúcnosť tamojšieho historického dedičstva, ktoré by mohlo čeliť skaze podobne ako stgaroveké stavby zničené islamistami v Iraku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies