Militanti z Islamského štátu sa stiahli z niektorých častí Kobané

NETKY.SK • 8 Október 2014, 11:32 • 2 min
Militanti z Islamského štátu sa stiahli z niektorých častí Kobané

ANKARA - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa v noci nadnes po vzdušných útokoch USA a ich spojencov stiahli z niektorých častí obliehaného prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané na severe Sýrie. Podľa tureckého denníka Hürriyet to uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

slovakia

left justify in out

"Bojovníci IS sa v noci stiahli z niekoľkých oblastí na východe Ajn al-Arab (arabský názov mesta Kobané) a z juhozápadných častí," spresnil šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

 

Po stiahnutí sa militanti IS nachádzali vo východných častiach a na južných okrajoch tohto strategického mesta blízko hraníc Sýrie a Turecka, už však neboli vnútri na západnom fronte, dodal Rahmán.

 

K stiahnutiu podľa neho došlo po tom, čo boli "ich zadné pozície zasiahnuté náletmi, ktoré si vyžiadali obete a poškodili najmenej štyri ich vozidlá".

 

Bojovníci Islamského štátu vstúpili do Kobané v noci 6. októbra po zhruba troch týždňoch bojov v okolí mesta, pripomína denník Hürriyet. V utorok zúrili boje vo východnej, západnej a južnej časti Kobané,  tretieho najväčšieho kurdského mesta v Sýrii. Koalícia vedená USA podnikla v okolí niekoľko vzdušných útokov.

 

Mustafa Ebdi, kurdský novinár a aktivista z Kobané, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že ulice štvrte v juhovýchodnej časti mesta sú plné tiel bojovníkov IS. Dodal však, že stovky civilistov zostali v meste a "humanitárna situácia je ťažká, ľudia potrebujú jedlo a vodu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies