Militanti z Islamského štátu pripravovali útok na mešitu na ruskej Sibíri

NETKY.SK • 15 Október 2015, 09:47 • 2 min
Militanti z Islamského štátu pripravovali útok na mešitu na ruskej Sibíri

MOSKVA - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie dnes oznámil, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa pokúšala zosnovať teroristický útok na mešitu na ruskej Sibíri.

slovakia

left justify in out

Vladimir Markin, oficiálny predstaviteľ tohto hlavného vyšetrovacieho úradu v Rusku, dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že dvojica radikálnych islamistov sa pokúšala pripraviť útok na mešitu v meste Pyť-Jach v Chanty-mansijskom autonómnom okruhu. Markin dodal, že vyšetrovanie prípadu sa skončilo a kauza sa presúva na súd, pre ktorý predstúpia obaja muži: Rizvan Agaširinov a Abdul Magomedalijev.

 

Atentát pripravovala skupina páchateľov od októbra 2013 do apríla 2014. Prípravy sa uskutočňovali v Turecku i v Chanty-Mansijsku, pričom sa na nich zúčastnilo celkovo šesť ľudí.

 

Okrem prípravy útoku na mešitu sa vlani v apríli pokúsili aj o teroristický útok s použitím časovanej nálože, uviedol Markin bez bližších podrobností.

 

Agentúra RIA Novosti spresnila, že štyria členovia skupiny sú na úteku a Rusko po nich vyhlásilo medzinárodné pátranie.

 

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie nahradil v roku 2011 dovtedajší vyšetrovací výbor Generálneho prokurátora Ruskej federácie. Pracuje od 15. januára 2011 a je podriadený priamo prezidentovi. V médiách sa zvykne označovať aj za obdobu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies