Militanti z Boko Haram ohlásili kapituláciu! Dobrovoľne sa vzdali nigérijskej armáde!

NETKY.SK • 3 September 2021, 20:04 • 2 min
Militanti z Boko Haram ohlásili kapituláciu! Dobrovoľne sa vzdali nigérijskej armáde!

LAGOS - Ide o jednu z najrozsiahlejších kapitulácií od začiatku bojov, ktoré sa v krajine začali pred 12 rokmi.

slovakia

left justify in out

Zhruba 6 000 islamistických extrémistov sa za uplynulé týždne vzdalo nigérijskej armáde na severovýchode krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

 

Vodca Boko Haram sa odpálil

Vyhlásenie hovorcu nigérijskej armády Bernarda Onyeuka prišlo niekoľko týždňov po tom, čo ozbrojené sily uviedli, že zbrane zložilo približne 335 militantov.

 

Masová kapitulácia prichádza po správach o úmrtí vodcu radikálnej nigérijskej islamistickej skupiny Boko Haram. Jeho vplyv nad skupinou počas uplynulých rokov slabol a na výslnie sa dostávala odštiepenecká frakcia známa pod názvom Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP).

 

Vodca Boko Haram Abubakar Šekau spáchal v máji samovražedný útok počas bojov medzi ISWAP a Boko HaramISWAP sa od skupiny Boko Haram odčlenil v roku 2016. Založila ho skupina veliteľov, ktorí nesúhlasili so zabíjaním civilistov.

 

Súvisiaci článok: Brutálny útok Boko Haram neprežilo najmenej 110 ľudí, teroristi pravdepodobne uniesli aj niekoľko žien

 

Boje si vyžiadali desaťtisíce obetí

Analytici sa domnievajú, že sa niektorí militanti v súčasnosti vzdávajú, lebo sa nechcú pripojiť k ISWAP po smrti ŠekauaGuvernér nigérijského štátu Borno sa vyslovil za to, aby sa militanti vzdávali, priznal však, že to pre štát znamená "veľmi ťažkú situáciu."

 

"Musíme si vybrať medzi nekonečnou vojnou alebo opatrným prijímaním teroristov, ktorí sa vzdali, čo je skutočne bolestivé a náročné pre každého, kto stratil blízkych, ťažké pre nás všetkých a dokonca aj pre armádu, ktorej príslušníci zahynuli," povedal Babagana Zulum ešte minulý mesiac.

 

Skupina Boko Haram bojuje od roku 2009 za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimskom severovýchode Nigérie. Útoky skupiny sa rozšírili aj do susedného Nigeru, Čadu a Kamerunu.

 

Konflikt si vyžiadal desaťtisíce obetí a spôsobil vysídlenie viac než 2.3 milióna ľudí v regióne Čadského jazera.

 

Mohlo by vás zaujímať: Teroristi z Boko Haram zmasakroali farmárov a rybárov, o život prišlo najmenej 40 ľudí

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies