Militanti z aš-Šabábu potvrdili, že ich vodcu zabili Američania

NETKY.SK • 6 September 2014, 18:30 • 2 min
Militanti z aš-Šabábu potvrdili, že ich vodcu zabili Američania

MOGADIŠO - Jeden z predstaviteľov somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb dnes potvrdil, že vodca tejto teroristickej organizácie Ahmed Godane zahynul v pondelok pri útoku amerických vzdušných síl. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ aš-Šabábu taktiež uviedol, že militanti by si dnes na bližšie neurčenom mieste mali zvoliť Godaneho nástupcu. 
      

Godane a ďalší piati predstavitelia aš-Šabábu zahynuli v pondelok na juhu Somálska, keď dve autá, v ktorých sa viezli, zasiahli rakety vypálené z amerických bezpilotných lietadiel.
      

Vysokopostavený príslušník somálskej tajnej služby, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že za Godaneho nástupcu bude s najväčšou pravdepodobnosťou zvolený Zakaryia Ismael, na ktorého hlavu je vypísaná odmena tri milióny dolárov.
      

Islamisti z aš-Šabábu chcú premeniť Somálsko na fundamentalistický islamský štát a svoju činnosť rozšírili aj na iné krajiny. Prihlásili sa aj k prepadnutiu nákupného centra Westgate v kenskej metropole Nairobi, pri ktorom zahynulo vlani v septembri najmenej 67 ľudí.
      

V marci 2008 zaradili Spojené štáty skupinu aš-Šabáb, napojenú na teroristickú sieť al-Káida, medzi zahraničné teroristické organizácie. Voči jej vodcom zasiahli v Somálsku v minulom roku najmenej dvakrát. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies