Militanti z al-Káidy vyzvali na odplatu za zadržanie Anasa Líbího

NETKY.SK • 8 Október 2013, 12:32 • 2 min
Militanti z al-Káidy vyzvali na odplatu za zadržanie Anasa Líbího

DUBAJ - Líbyjskí militanti vyzvali na únosy amerických občanov v hlavnom meste Tripolis a na útoky na ropovody, lode a lietadlá ako odplatu za zadržanie významného člena teroristickej organizácie al-Káida Anasa Líbího v Líbyi americkými špeciálnymi jednotkami z minulého týždňa. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Anas Líbí je podozrivým z prípravy bombových atentátov na ambasády USA v Keni a Tanzánii v roku 1998, pri ktorých zahynulo 224 ľudí. Muža zadržali v sobotu v uliciach Tripolisu a momentálne sa nachádza na palube lode vojenského námorníctva Spojených štátov v Stredozemnom mori, potvrdili predstavitelia USA.

Odkazy zverejnené líbyjskými džihádistami na internete vyzývajú na únosy so zámerom následnej výmeny unesených Američanov a ich spojencov za uväznených militantov. 

"Dnešná Líbya je stále miestom neviery, kde vládne niečo iné než Alahova šaría. Pre nevercov tu preto nie je miesto," píšu radikáli v odkazoch.

Iné vyhrážky obsahujú obvinenia líbyjských lídrov z toho, že dopredu vedeli o akcii Američanov, hoci podľa slov premiéra Alího Zídána vláda v Tripolise požiadala Washington o vysvetlenie zásahu. Anas Líbí bol na zozname hľadaných osôb Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý vypísal odmenu päť miliónov dolárov ako odmenu za pomoc pri jeho dolapení. Líbího obžalovali v roku 2000 spolu s ďalšími 20 podozrivými členmi al-Káidy vrátane Usámu bin Ládina a súčasného vodcu siete Ajmana Zawáhirího.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies