Militanti z al-Káidy údajne obsadili dve juhojemenské mestá

NETKY.SK • 2 December 2015, 09:28 • 2 min
Militanti z al-Káidy údajne obsadili dve juhojemenské mestá

ADEN - Militanti z teroristickej siete al-Káida obsadili juhojemenské mestá Zindžibár a Džaár, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych obyvateľov a zdroje z ľudových výborov.

slovakia

left justify in out

Militanti podľa nich neočakávane zaútočili na bojovníkov ľudových výborov, zriadili kontrolné stanovištia pri vstupe do miest a prostredníctvom reproduktorov oznámili ich obsadenie.

 

Obe mestá ležia v provincii Abjan. Zindžibár je metropolou provincie. Militanti z al-Káidy ich obsadili nakrátko už aj v roku 2011. Využili chabú vládnu kontrolu počas tzv. arabskej jari - revolúcií, ktoré viedli i k zosadeniu jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

 

Jemen sa momentálne nachádza v už dlhší čas trvajúcom konflikte, v ktorom bojujú proti sebe šiitskí húsíovia - podporovaní vojakmi lojálnymi exprezidentovi Sálihovi - a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého od marca podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies