Militanti z Abú Sajjáfu uniesli vo filipínskych vodách 10 Indonézanov, chcú výkupné

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 10:34 • 2 min
Militanti z Abú Sajjáfu uniesli vo filipínskych vodách 10 Indonézanov, chcú výkupné

JAKARTA - Indonézske ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že vo filipínskych vodách uniesli lodnú súpravu s desiatimi indonézskymi občanmi, ktorých zadržiavajú ako rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva majiteľ remorkéra a vlečného člna s uhlím prijal dva telefonáty s požiadavkou na výkupné. Údajne pochádzali od militantnej skupiny Abú Sajjáf. Ministerstvo nevedelo, kedy došlo k tomuto únosu. Únoscovia prvýkrát kontaktovali majiteľa lodí v sobotu.


"Terajšou prioritou je bezpečnosť desiatich občanov, ktorých zajali ako rukojemníkov," zdôraznil indonézsky rezort diplomacie. Spoločnosť, ktorej lode patria, informovala rodiny členov posádky. 

 

Abú Sajjáf je na americkom i filipínskom zozname teroristických organizácií a je známy bombovými útokmi, vydieraním a únosmi pre výkupné na nepokojnom juhu Filipín. Oslabili ho filipínske ofenzívy, ktoré vedú už celé roky za podpory USA, naďalej však zostáva bezpečnostnou hrozbou.


Remorkér Brahma 12 a vlečný čln Anand 12 smerovali z Kalimantanu v indonézskej časti ostrova Borneo do prístavu Batangas na juhu Filipín. Filipínska polícia uviedla, že objavila odstavený remorkér. Domnieva sa však, že vlečný čln s približne 7000 tonami uhlia je naďalej v rukách únoscov.


Filipínske bezpečnostné sily podozrievajú Abú Sajjáf z minuloročných únosov dvoch Kanaďanov, Nóra a Filipínky. Na Facebooku sa nedávno objavil videozáznam s požiadavkou na zaplatenie obrovského výkupného za nich do 8. apríla. Ak nebude zaplatené, vraj zomrú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona