Militanti v Iraku obsadili centrum ťažby plynu, prezident zvolal parlament

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 12:11 • 2 min
Militanti v Iraku obsadili centrum ťažby plynu, prezident zvolal parlament

BAGDAD - Sunnitskí militanti obsadili dnes v rámci pokračujúcej ofenzívy mesto ležiace hodinu cesty autom od Bagdadu, ktoré je centrom ťažby zemného plynu. S odvolaním sa na iracké bezpečnostné sily o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Iracká prezidentská kancelária oznámila, že nový parlament sa zíde na prvom zasadnutí 1. júla, aby začal proces tvorby novej vlády. Tá by podľa medzinárodného spoločenstva mala byť otvorená všetkým skupinám obyvateľstva, aby odvrátila podporu vzbúrencom, ktorí sa rýchlo zmocnili celých oblastí severne a západne od metropoly.
      

Sunnitskí vzbúrenci pod vedením organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) postúpili cez noc aj do mesta Mansúrijat al-Džabal, kde sa nachádzajú ložiská zemného plynu, na ktorých pôsobia zahraničné spoločnosti. Armáda uskutočnila v noci na dnes letecké útoky v južnej časti severoirackého mesta Mosul, ktoré vzbúrenci kontrolujú od 10. júna. O život prišiel jeden človek a šiesti utrpeli zranenia.
      

Iracký premiér Núrí Málikí pre britskú stanicu BBC potvrdil, že Sýria uskutočnila tento týždeň letecké útoky na irackom území, kde jej vojenské lietadlá bombardovali pozície militantov neďaleko pohraničného mesta al-Káim. Málikí uviedol, že o nálety jeho vláda nežiadala, "víta" však každý útok proti ISIL, uviedla BBC v dnešnej správe. Sýrske štátne médiá útoky v Iraku popreli.
      

Tri mesiace po voľbách v Iraku početní irackí i zahraniční lídri vyzývajú na to, aby sa v krajine začala tvorba vlády. Málikí odmietol požiadavky prevažne sunnitských politikov a náboženských predstaviteľov na vládu "národnej spásy", ktorá by zvolila osobnosti na vedenie krajiny - a fakticky obišla výsledky volieb. V tých získala väčšinu Málikího šiitmi vedená koalícia, ktorá však potrebuje na vytvorenie vlády podporu ďalších šiitskych skupín, sunnitov a Kurdov.
      

Po zasadnutí parlamentu 1. júla bude mať parlament 30 dní na vymenovanie prezidenta a následne ďalších 15 dní na vymenovanie premiéra, aj keď tento proces už trval v minulosti dlhšie - v roku 2010 trval vznik vlády deväť mesiacov, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies