Militanti údajne zajali ďalších päť bojovníkov vycvičených Američanmi

NETKY.SK • 4 August 2015, 17:53 • 2 min
Militanti údajne zajali ďalších päť bojovníkov vycvičených Američanmi

BEJRÚT - Sýrska militantná organizácia Front an-Nusra dnes oznámila, že pri bojoch neďaleko sýrsko-tureckých hraníc zajala v priebehu 24 hodín ďalších päť povstalcov, ktorí pravdepodobne absolvovali vojenský výcvik vedený americkými inštruktormi.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.
     

Podľa SOHR militanti z Frontu an-Nusra, ktorý je sýrskou odnožou al-Káidy, momentálne zadržiavajú 13 mužov zo skupiny známej ako Divízia 30 vrátane niekoľkých bojovníkov nedávno vycvičených armádou USA.
     

Zatiaľ nie je známe, či piati muži, ktorých uniesli v noci nadnes, absolvovali americký vojenský výcvik, alebo samostatný výcvikový program vedený americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA).
     

Front an-Nusra vo svojom piatkovom vyhlásení uviedol, že zadržiava viacerých sýrskych povstalcov vycvičených Spojenými štátmi, pričom ostatných varoval, aby sa programu organizovaného Američanmi nezúčastňovali.
     

Americké ministerstvo obrany však vyhlásilo, že z prvej skupiny približne 60 povstalcov, ktorí absolvovali americký vojenský výcvik, nikoho neuniesli.
     

Spojené štáty spustili v máji program, ktorého cieľom je vycvičiť až 5400 bojovníkov ročne. Tí by mali byť pripravení bojovať proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS). 
     

Podľa agentúry Reuters ide o skúšku stratégie amerického prezidenta Baracka Obamu získavať pre ťaženie proti extrémistom v Sýrii a Iraku miestnych bojovníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies