Militanti napojení na al-Káidu úplne ovládli významné mesto v Iraku

NETKY.SK • 4 Január 2014, 12:12 • 2 min
Militanti napojení na al-Káidu úplne ovládli významné mesto v Iraku

BAGDAD - Militanti napojení na teroristickú sieť al-Káida úplne ovládli západoiracké mesto Fallúdža. Vyhlásili to dnes svedkovia, na ktorých sa odvolávala tlačová agentúra DPA. V meste v poslednom období viedli občasné boje militanti a armáda.

slovakia

left justify in out

"Fallúdža sa zmenila na mesto duchov," povedal obyvateľ a dodal: "Všetko je zatvorené a ulice sú prázdne, až na ozbrojených mužov. Často počuť streľbu."

Militanti zo zoskupenia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) obsadili rozsiahle časti vo Fallúdži a v meste Ramádí v provincii Anbar po tom, čo vládne sily v pondelok 30. decembra vyprázdnili pri zásahu protivládny tábor sunnitských protestujúcich v Ramádí.

Militanti ovládli Fallúdžu deň po tom, čo iracké bezpečnostné sily a spojeneckí sunnitskí bojovníci zabili Abú Abdal Rahmána al-Baghdádího, kľúčového lídra Islamského štátu v Iraku a Levante.

Iracká armáda začala v decembri v Anbare operáciu po tom, čo tam militanti pri útoku zabili 16 vojakov, vrátane vysokopostaveného veliteľa. Narastajúce násilie zvyšuje obavy, že dôjde k návratu nábožensky motivovaného násilia, ktoré už v rokoch 2006 a 2007 priviedlo Irak na pokraj občianskej vojny.

 

Podľa odhadov OSN bolo v roku 2013 zabitých 8868 ľudí, čo je najvyšší počet obetí v Iraku za posledných päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies