Militanti Islamského štátu demolujú pamiatky v starovekom meste Nimrúd v Iraku

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 08:08 • 2 min
Militanti Islamského štátu demolujú pamiatky v starovekom meste Nimrúd v Iraku

BAGDAD - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) pokračuje v ničení jedinečných starovekých kultúrnych pamiatok v severnom Iraku.

slovakia

left justify in out

Bojovníci IS začali vo štvrtok demolovať tisícročia staré mesto Nimrúd ťažkými vojenskými vozidlami, informovalo iracké ministerstvo cestovného ruchu a historických pamiatok.

 

Významné archeologické nálezisko leží 40 kilometrov južne od mesta Mosul, ktoré vlani obsadili militanti IS. Nimrúd založili okolo roku 1270 pred naším letopočtom a istý čas bol hlavným mestom Asýrskej ríše. Názov mesta je odvodený od biblického kráľa Nimróda. Pri archeologickom prieskume tam v 19. a 20. storočí našli ruiny pevnosti, chrámové objekty, obelisky a bohato zdobené reliéfy. Iracké ministerstvo sa teraz obáva, že ruiny mesta budú navždy stratené, píše agentúra DPA.

 

Len koncom februára džihádisti IS zverejnili video, ktoré ukazuje ničenie asýrskych artefaktov z provincie Ninive, medzi nimi sochu starú viac než 2600 rokov. Približne päťminútový film zachytáva, ako islamisti v múzeu v Mosule veľkými kladivami rozbíjajú alebo prevracajú umeleckohistorické predmety. Na videu sa objavuje aj pneumatické kladivo.

 

Člen IS na videu hovorí, že sochy slúžili nasledovníci mnohobožstva a aj prorok Mohamed zničil všetky modlárske artefakty, keď prišiel do Mekky. IS sa odvoláva na výklad islamu, ktorý zakazuje zobrazovanie ľudí a boha.

 

Prípad pripomína sochy Budhu z Bamijánu, ktoré padli za obeť fundamentalistickému hnutiu Taliban v Afganistane. Pred 14 rokmi vtedy v krajine vládnuci režim tohto hnutia začal ničiť sochy vysoké 38 a 55 metrov, pochádzajúce zo 6. storočia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona