Militanti IS prepustili vyše 200 jezídov, prevažne starých ľudí a detí

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 17:35 • 2 min
Militanti IS prepustili vyše 200 jezídov, prevažne starých ľudí a detí

BAGDAD - Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) prepustili dnes na severe Iraku viac ako 200 príslušníkov jezídskej menšiny, ktorých zadržiavali približne osem mesiacov. Skupinu prepustených tvorili takmer výhradne starší ľudia a deti, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ kurdských milícií v severoirackom meste Kirkúk uviedol, že väčšina z 216 prepustených jezídov je v zlom zdravotnom stave a javí známky zlého zaobchádzania.
     

Medzi prepustenými je údajne aj 40 detí, ktorým bude poskytnuté ošetrenie a starostlivosť v meste Arbíl, metropole kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku.
     

Dôvod prepustenia jezídov, ktorých militanti z IS zajali vlani v auguste pri dobýjaní severoirackého mesta Sindžár, zatiaľ nie je známy.
     

Počas bleskovej ofenzívy z vlaňajšieho leta Islamský štát na severozápade Iraku zabil, zajal alebo zotročil tisíce miestnych jezídov. Ďalšie desaťtisíce sa uchýlili do autonómneho irackého Kurdistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies