Militant vystupujúci pod pseudonymom Belgičan vyzýva na nové útoky

NETKY.SK • 23 November 2015, 22:11 • 2 min
Militant vystupujúci pod pseudonymom Belgičan vyzýva na nové útoky

BEJRÚT - Bojovník extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), vystupujúci pod pseudonymom Belgičan, vyzval na videu zverejnenom na internete svojich "bratov" v zahraničí, aby nasledovali príklad útokov v Paríži. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Toto posolstvo adresujem svojim bratom, ktorí zaostávajú, ó, bratia, bojte sa Boha a nasledujte príklad tých bratov, ktorí v priebehu niekoľkých hodín obrátili Francúzsko hore nohami," vyhlásil na videu po francúzsky militant, ktorý si hovorí abú Katáda al-Beldžíkí (Belgičan).

 

Zdôraznil, že parížske útoky síce rozplakali milióny, avšak spôsobili veľkú radosť "veriacim".

 

Na videu vystupuje Belgičan s tvárou zakrytou bielou šatkou, ako stojí pred skupinou bojovníkov so zbraňami v rukách. Logo na videu naznačuje, že záznam bol vyhotovený vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, ktorú ovláda Islamský štát.

 

Na videu zverejnenom na džihádistických webových stránkach sa o parížskych útokoch z 13. novembra vyjadrujú pochvalne aj islamisti z Tadžikistanu a Alžírska.

 

K zodpovednosti za bombové útoky a streľbu, ktoré sa 13. novembra odohrali na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis sa prihlásil Islamský štát. Tieto útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona