Milióny vdov na svete žijú v krajnej chudobe

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 12:16 • 2 min
Milióny vdov na svete žijú v krajnej chudobe

NEW YORK - V štatistikách sa nevyskytujú, vedci ich neevidujú, predstavitelia na národnej či miestnej úrovni ich zanedbávajú a zväčša ich ignorujú aj organizácie občianskej spoločnosti - situácia vdov je v skutočnosti neviditeľná.

slovakia

left justify in out

Upozornila na to Organizácia Spojených národov (OSN) pri príležitosti Medzinárodného dňa vdov. OSN preto vyzýva všetky svoje členské štáty, všetky organizácie a agentúry vo svojom systéme, ako aj občiansku spoločnosť, aby si vždy 23. júna pripomínali tento deň. Prvýkrát sa tak stalo v roku 2011 s apelom, aby sa vdovám každého veku, vo všetkých krajoch sveta a všetkých kultúr priznalo osobitné uznanie.

 

Na svojej webovej stránke OSN zdôraznila, že zlé zaobchádzanie s vdovami a ich deťmi predstavuje jedno z najvážnejších porušení ľudských práv a jednu z najvážnejších prekážok pre rozvoj v súčasnosti. Milióny vdov na celom svete žijú v krajnej chudobe, sú vystavené násiliu, právnej a sociálnej diskriminácii.

 

V súčasnosti žije na svete približne 259 miliónov vdov, z nich asi polovica v chudobe. Program trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030 sa obracia osobitne aj na vdovy, keďže sa stávajú najizolovanejšou a marginalizovanou časťou obyvateľstva. "Pri príležitosti Medzinárodného dňa vdov sa rozhodnime im pomáhať, aby sa dostali z tieňa a viedli produktívny plnohodnotný život," uviedol v posolstve k tomuto dňu generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

 

Valné zhromaždenie OSN v decembri 2010 vyhlásilo 23. jún za Medzinárodný deň vdov v rezolúcii A/RES/65/189.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies