Milióny ľudí sledovali prechod Venuše pred Slnkom

NETKY.SK • 6 Jún 2012, 11:00 • 2 min
Milióny ľudí sledovali prechod Venuše pred Slnkom

Milióny ľudí sledovali prechod Venuše pred Slnkom

slovakia

left justify in out

img

Milióny nadšencov, profesionálnych aj amatérskych astronómov na celom svete, sledovali v noci nadnes prechod Venuše pred slnečným diskom. Vzácny astronomický úkaz sa opäť zopakuje až o 105 rokov.

Okrem priamych pozorovaní pomocou ďalekohľadov a tmavých skiel ho bolo možné sledovať prostredníctvom prenosov na desiatkach internetových stránok. Do pozorovania sa zapojil aj Hubblov kozmický teleskop a astronauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Celý úkaz sa začal deväť minút po polnoci SELČ a trval približne šesť hodín a 40 minút. Jeho celý priebeh však mali šancu vidieť len záujemcovia z východnej Ázie, Austrálie, Tichomoria, Havaja a Aljašky, kde bol v tom čase deň. Z územia Slovenska bolo možné sledovať len jeho poslednú tretinu po východe Slnka.

Priamy internetový prenos NASA si pozreli takmer dva milióny používateľov.

Pomalý pohyb Venuše v podobe malého čierneho bodu po severnej hemisfére Slnka sledovali pozorovatelia na všetkých siedmich kontinentoch vrátane Antarktídy.

Tranzit Venuše bol dôležitý aj z pohľadu vedeckého výskumu. Odborníci chceli získať viac informácií o hustej atmosfére Venuše, čo by pomohlo spresniť metódy využívané pri hľadaní planét mimo slnečnej sústavy.

Dôležité pozorovania v tomto smere uskutočnila aj sonda ESA Venus Express, ktorá sa v súčasnosti nachádza na obežnej dráhe Venuše. Získané informácie sa budú porovnávať s údajmi z pozemských teleskopov.

Od roku 1609, keď Galileo Galilei po prvý raz použil ďalekohľad na astronomické účely, nastalo iba osem takýchto prechodov z toho pozorovaných bolo sedem (1639, 1761, 1769, 1874, 1882, 2004, 2012). Ďalší sa uskutoční až v decembri 2117, takže ho už zrejme neuvidí nikto z dnes žijúcich ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies